Cultivo de microalgas y cianobacterias en lactosuero ácido y dulce: evaluación de la producción de biomasa y potencial nutricional
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Date
2025-09-03
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Publisher
Universidad de Cuenca
Abstract
In Ecuador, child malnutrition is a serious public health problem that affects the physical and intellectual development of children, despite the country's rich agricultural food supply. This situation is aggravated by high levels of food waste, which includes not only fresh produce, but also nutritious by-products such as whey. Of the total production of whey in the cheese industry, barely 10% is used, which represents a significant loss of nutrients and contributes to environmental issues. In order to explore new alternatives for utilization, the use of whey as a supplement in cultures of microorganisms with nutraceutical potential, specifically microalgae and cyanobacteria, was evaluated. Conventional culture media (BG-11 and WC) were modified by incorporating sweet and acid whey in concentrations of 5, 10 and 15%. Two strains were cultured: Chlorella vulgaris (MAAL 26) and a consortium of microalgae and cyanobacteria (MAAL 58). Biomass production, amount of carotenoids and total. The results indicated that both strains grew with both types of whey. MAAL 58 achieved its highest biomass production with 5% acid whey, while MAAL 26 did so with 5% sweet whey. The days of greatest growth presented a pH between 6 and 9, the latter being the most repeated value among the different cultures. The conductivity of the medium varied according to the culture; MAAL 58 showed the best performance with values of 2200 to 2800 µS/cm in BG-11, while MAAL 26 stood out with ranges of 560 to 1500 µS/cm in WC.
Resumen
En Ecuador, la desnutrición infantil es un grave problema de salud pública que afecta el desarrollo físico e intelectual de los niños, a pesar de la rica agroalimentación del país. Esta situación se agrava por altos niveles de desperdicio de alimentos, que incluyen no solo productos frescos, sino también subproductos nutritivos como el lactosuero. De la producción total de lactosuero en la industria quesera, apenas se utiliza el 10%, lo que representa una pérdida significativa de nutrientes y contribuye a problemas ambientales. Con el fin de explorar nuevas alternativas de aprovechamiento, se evaluó el uso del lactosuero como suplemento en cultivos de microorganismos con potencial nutracéutico, específicamente microalgas y cianobacterias. Se modificaron medios de cultivo convencionales (BG-11 y WC) incorporando suero dulce y ácido en concentraciones del 5, 10 y 15%. Se cultivaron dos cepas: Chlorella vulgaris (MAAL 26) y un consorcio de microalgas y cianobacterias (MAAL 58). Se cuantificó la producción de biomasa, la cantidad de carotenoides y el contenido de proteínas totales. Los resultados indicaron que ambas cepas crecieron con los dos tipos de lactosuero. MAAL 58 alcanzó su mayor producción de biomasa con un 5% de suero ácido, mientras que MAAL 26 lo hizo con un 5% de suero dulce. Los días de mayor crecimiento presentaron un pH entre 6 y 9, siendo este último valor el más repetitivo entre los distintos cultivo. La conductividad del medio varió según el cultivo; MAAL 58 mostró mejor desempeño con valores de 2200 a 2800 µS/cm en BG-11, mientras que MAAL 26 se destacó en rangos de 560 a 1500 µS/cm en WC.
Keywords
Bioquímica, Cultivo de microorganismos, Potencial nutracéutico
Citation
Código de tesis
TBQ; 937
Código de tesis
Grado Académico
Bioquímico Farmacéutico
