Uso de galactogogos para aumentar la producción de leche entre las madres lactantes que acuden al Centro de Salud de Biblián y Centro de Salud Víctor Miguel Crespo de Azogues en el periodo enero-abril de 2024
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Date
2025-01-24
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Publisher
Universidad de Cuenca
Abstract
Background: Currently, studies on galactagogues in countries like the United States, Australia, and others in Asia have gained significant importance due to their potential to increase breast milk production. However, in Ecuador, there is a lack of substantial research related to this topic despite the influence of ancestral medicine on the use of galactagogues and the perceived effects by lactating women.Objectives: To determine the prevalence of galactagogue use and to evaluate the perceived effects of their administration in lactating mothers attending the Biblián Health Center and the Víctor Miguel Crespo Health Center in Azogues during the period of January to April 2024.Methods: A quantitative cross-sectional analytical study was conducted, with a simple random sample of 208 lactating mothers. Data was analyzed using the chi-square test.Results: 83.65% of lactating women consumed some type of galactagogue, primarily paraguay, oats, and dark chocolate, among others. The perception of increased breast milk production was higher after consuming paraguay. Conclusions: This study updated the information on the most frequently consumed galactagogues and found that their use is more prevalent among those who are currently producing sufficient breast milk. Despite the perception of increased breast milk production after consuming galactagogues, there is no correlation between their use and increased milk production. Furthermore, the use of galactagogues does not solve the problem of insufficient breast milk production.
Resumen
Antecedentes: En la actualidad estudios de galactogogos en países como Estado Unidos, Australia y otros del continente asiático han tomado gran importancia por su potencial para incrementar la producción de leche materna, sin embargo, en el Ecuador no existen investigaciones sustanciosas relacionadas a este tema pese a la influencia de la medicina ancestral sobre el uso de galactogogos y los efectos percibidos por mujeres lactantes. Objetivos: Determinar la prevalencia del uso de galactogogos y evaluar los efectos percibidos por su administración en madres lactantes que asisten al Centro de Salud de Biblián y al Centro de Salud Víctor Miguel Crespo de Azogues durante el período de enero a abril de 2024. Métodos: Se realizó un estudio cuantitativo transversal analítico, con una muestra aleatoria simple de 208 madres lactantes. Los datos fueron analizados por medio de Chicuadrado. Resultados: El 83,65% de las mujeres lactantes consumieron algún galactogogo principalmente: paraguay, avena, tableta de chocolate amargo, entre otros. La percepción de incremento en la producción de leche materna fue mayor tras el consumo de paraguay. Conclusiones: Se obtuvo una actualización los galactogogos de consumo más frecuente y que su empleo está presente en mayor frecuencia en aquellas que actualmente se encuentran produciendo suficiente leche materna, a pesar de la percepción de incremento de producción de leche materna tras el consumo de galactogogos, no existe una correlación entre estos y su uso no resuelve el problema de la insuficiente producción de leche materna.
Keywords
Nutrición, Galactogogos, Lactancia materna
Citation
Código de tesis
TECN; 151
Código de tesis
Grado Académico
Licenciado en Nutrición y Dietética
