Logo Repositorio Institucional

Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/35857
Título : Risk of exposure to multiple mycotoxins from maize based complementary foods in Tanzania
Autor: Tiisekwa, Bendantuguka
Kamala, Analice
Kimanya, Martin
Lachat, Carl
Jacxsens, Liesbeth
Kolsteren, Patrick
Ortiz Ulloa, Silvia Johana
De Meulenaer, Bruno
Correspondencia: Kamala, Analice, martin.kimanya@nm-aist.ac.tz
Palabras clave : Probabilistic analysis
Maize intake
Multiple mycotoxins
Monte Carlo simulation
Exposure assessment
Área de conocimiento FRASCATI amplio: 2. Ingeniería y Tecnología
Área de conocimiento FRASCATI detallado: 2.11.1 Alimentos y Bebidas
Área de conocimiento FRASCATI específico: 2.11 Otras Ingenierias y Tecnologías
Área de conocimiento UNESCO amplio: 08 - Agricultura, Silvicultura, Pesca y Veterinaria
ÁArea de conocimiento UNESCO detallado: 0811 - Producción Agrícola y Ganadera
Área de conocimiento UNESCO específico: 081 - Agricultura
Fecha de publicación : 2016
Fecha de fin de embargo: 31-dic-2050
Volumen: Número especial
Fuente: Journal of Agricultural and Food Chemistry
metadata.dc.identifier.doi: 10.1021/acs.jafc.6b03429
Tipo: ARTÍCULO
Abstract: 
This study estimated exposure to multiple mycotoxins in 249 infants aged between 6 and 12 months in three agroecological zones of Tanzania. Maize-based complementary food intakes were estimated using two 24 h dietary recalls. Using @ Risk software, probabilistic exposure assessment was conducted by modeling maize intake data (kg/kg body weight/day) with previously determined multiple mycotoxin (except for ochratoxin A (OTA) and zearalenone (ZEA), present in only a few samples) contamination data (μg/kg) in maize. Maize intakes ranged from 0.13 to 185 g/child/day (average = 59 ± 36 g/child/ day). The estimated mean exposures were higher for aflatoxins (6-fold), fumonisins (3-fold), and deoxynivalenol (2-fold) than health-based guidance values of 0.017 ng/kg body weight/day, 2 μg/kg body weight/day, and 1 μg/kg body weight/day, respectively. The population at risk of exposures above the limits of health concern ranged from 12% for HT-2 toxin through 35% for deoxynivalenol to 100% for aflatoxins. The exposure varied among the agro-ecological zones. Strategies targeting multiple mycotoxins in maize are urgently needed to minimize exposures in Tanzania
URI : http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/35857
https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.jafc.6b03429?casa_token=291JWz5mGgoAAAAA:kNBb2KtD-NN-JLx9ufwTtaMT1UX8JUOoTjO6QpRWRMq3y2QePymzkFK3vmNZB4QuQ3t8EXadc35um2WAQw
URI Fuente: https://pubs.acs.org/journal/jafcau
ISSN : 1520-5118, 0021-8561
Aparece en las colecciones: Artículos

Ficheros en este ítem:
Fichero Descripción Tamaño Formato  
documento.pdf
  Until 2050-12-31
document291.85 kBAdobe PDFVisualizar/Abrir     Solicitar una copia


Este ítem está protegido por copyright original



Los ítems de DSpace están protegidos por copyright, con todos los derechos reservados, a menos que se indique lo contrario.

 

Centro de Documentacion Regional "Juan Bautista Vázquez"

Biblioteca Campus Central Biblioteca Campus Salud Biblioteca Campus Yanuncay
Av. 12 de Abril y Calle Agustín Cueva, Telf: 4051000 Ext. 1311, 1312, 1313, 1314. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-21H00. Sábados: 08H00-12H00 Av. El Paraíso 3-52, detrás del Hospital Regional "Vicente Corral Moscoso", Telf: 4051000 Ext. 3144. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-19H00 Av. 12 de Octubre y Diego de Tapia, antiguo Colegio Orientalista, Telf: 4051000 Ext. 3535 2810706 Ext. 116. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H30-19H00