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Organic residues as adsorbent for the removal of ciprofloxacin from aqueous solution

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Abstract

Ciprofloxacin was used to study the adsorbent properties of three organic residues: corn cob and rice husk. The study encompassed measuring the effect of the biomass dose, pH, contact time, temperature and initial concentration of the drug. The optimal dose of the adsorbent was established in 2 and 6 g L−1 for the corn cob and rice husk, respectively. The pH strongly affects the adsorption of ciprofloxacin; the optimum pH for the absorption of ciprofloxacin onto the three biomasses is 6. The experiments show a rapid adsorption that hits equilibrium in 60 min for the rice husk and 40 min for corn cob. The temperature has little in fluence with a tendency to a decrease in the percentage of removal when the temperature increases. The removal percentage of ciprofloxacin reaches 56.3% for corn cob and 59.7% for rice husk given an ambient temperature of 20 °C and a ciprofloxacin concentration of 5 mg L−1. The experimental adsorption data can be fitted well by the Freundlich model and the kinetic data by a pseudo second order model. The obtained results suggest that maize and rice husk can be used as low-cost biosorbents for the removal of ciprofloxacin from aqueous solutions.

Description

La ciprofloxacina se usó para estudiar las propiedades adsorbentes de tres residuos orgánicos: mazorca de maíz y cáscara de arroz. El estudio abarcó la medición del efecto de la dosis de biomasa, el pH, el tiempo de contacto, la temperatura y la concentración inicial del medicamento. La dosis óptima del adsorbente se estableció en 2 y 6 g L − 1 para la mazorca de maíz y la cáscara de arroz, respectivamente. El pH afecta fuertemente la adsorción de ciprofloxacina; el pH óptimo para la absorción de ciprofloxacina en las tres biomasas es 6. Los experimentos muestran una rápida adsorción que alcanza el equilibrio en 60 minutos para la cascarilla de arroz y 40 minutos para la mazorca de maíz. La temperatura tiene poca fluencia con una tendencia a una disminución en el porcentaje de eliminación cuando aumenta la temperatura. El porcentaje de eliminación de ciprofloxacina alcanza el 56.3% para la mazorca de maíz y el 59.7% para la cáscara de arroz, dada una temperatura ambiente de 20 ° C y una concentración de ciprofloxacina de 5 mg L − 1. Los datos experimentales de adsorción pueden ajustarse bien mediante el modelo de Freundlich y los datos cinéticos por un modelo de pseudo segundo orden. Los resultados obtenidos sugieren que el maíz y la cáscara de arroz pueden usarse como biosorbentes de bajo costo para la eliminación de ciprofloxacina de las soluciones acuosas.

Keywords

Ciprofloxacin, Biosorption, Corn cob, Rice husk

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