Publication: Acute oral toxicity of a novel functional drink based on Ilex guayusa, Vernonanthura patens, and cocoa husk
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Date
2021
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Abstract
A novel functional drink with nutraceutical properties was formulated from the aqueous extracts of Ilex guayusa, and Vernonanthura patens leaves, and cocoa husks. This juice contains various bioactive compounds, such as phenolic compounds and methylxanthines, with antioxidant and stimulant properties of pharmacological interest. However, it is known whether herbal extracts' interaction may have adverse toxic effects on human health. To evaluate this functional drink's innocuity, we estimated the acute oral toxicity (AOT) in experimental mice. This paper presents the AOT evaluation of two formulations of a functional drink (pre-formulation and microencapsulation) at a single dose of 2000 mg/kg of body weight (b.w.). No signs of adverse toxicity and mortality were observed after a single oral dose of 2000 mg/kg b.w. Likewise, no significant body and organ weight changes, food and water consumption behavior, and no histopathological changes were observed in the main organs evaluated. In conclusion, this functional drink can be categorized as low toxicity " according to the Globally Harmonized Classification System (GHS), making it a potential beverage with high nutritional and pharmacological value.
Description
Se formuló una nueva bebida funcional con propiedades nutracéuticas a partir de extractos acuosos de Ilex guayusa, hojas de Vernonanthura patens y cáscaras de cacao. Este jugo contiene diversos compuestos bioactivos, como compuestos fenólicos y metilxantinas, con propiedades antioxidantes y estimulantes de interés farmacológico. Sin embargo, se sabe si la interacción de los extractos de hierbas puede tener efectos tóxicos adversos sobre la salud humana. Para evaluar la inocuidad de esta bebida funcional, estimamos la toxicidad oral aguda (AOT) en ratones experimentales. En este trabajo se presenta la evaluación AOT de dos formulaciones de una bebida funcional (preformulación y microencapsulación) a una dosis única de 2000 mg / kg de peso corporal (p.v.). No se observaron signos de toxicidad adversa y mortalidad después de una dosis oral única de 2000 mg / kg de peso corporal. Asimismo, no se observaron cambios significativos de peso corporal y de órganos, comportamiento de consumo de alimentos y agua, ni cambios histopatológicos en los principales órganos evaluados. En conclusión, esta bebida funcional se puede catalogar como de baja toxicidad "según el Sistema de Clasificación Globalmente Armonizado (GHS), lo que la convierte en una bebida potencial con alto valor nutricional y farmacológico.
Keywords
Acute oral toxicity, Cocoa husk, Functional drink, Ilex guayusa, Mice, Vernonanthura patens
