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Título : Kinetic Modeling of Mead Production
Otros títulos : Modelado cinético de la producción de Hidromiel
Autor: Bernal Cedillo, Tamara Michelle
Garcia Zea, Gustavo Francisco
Moreno Delgado, Juan Fernando
Delgado Noboa, Jorge Washington
Correspondencia: Delgado Noboa, Jorge Washington, jorge.delgado@ucuenca.edu.ec
Palabras clave : Sensory evaluation
Kinetic modeling
Saccharomyces cerevisiae
Mead
Área de conocimiento FRASCATI amplio: 2. Ingeniería y Tecnología
Área de conocimiento FRASCATI detallado: 2.4.1 Ingeniería Quimica(Plantas, Productos)
Área de conocimiento FRASCATI específico: 2.4 Ingeniería Química
Área de conocimiento UNESCO amplio: 07 - Ingeniería, Industria y Construcción
ÁArea de conocimiento UNESCO detallado: 0711 - Ingeniería y Procesos Químicos
Área de conocimiento UNESCO específico: 071 - Ingeniería y Profesiones Afines
Fecha de publicación : 2023
Volumen: Volumen 81, número 1
Fuente: Journal of the American Society of Brewing Chemists
metadata.dc.identifier.doi: 10.1080/03610470.2023.2228190
Tipo: ARTÍCULO
Abstract: 
This work studies the fermentation kinetics to produce mead using Saccharomyces cerevisiae, selected from three commercial yeasts to generate a product with better organoleptic characteristics and greater acceptance by a group of untrained tasters. The values of the kinetic parameters of the fermentation were obtained from a series of fermentations at laboratory scale, maintaining constant the initial concentration of biomass (1.5 g/L), the operating temperature (33 ºC) and the pH (4) and varying the initial soluble solids concentration in four values (10, 16, 22 and 25 ºBrix). Based on the experimental results, a mathematical modeling was developed to estimate the variables of interest. Thus, from the application of the Monod model, the saturation constant (Ks) of 336.6 g/L was obtained, with a maximum specific growth rate (μ_max) of 0.071 h-1. Using the integrated logistic model, the experimental values were adjusted to obtain the average value of μ_max of 0.0815 h-1. Finally, the maximum ethanol production rate (rpm) of 0.2621 g/L was obtained through the modified Gompertz model. Therefore, Monod, integrated logistic and modified Gompertz models were ideal mathematical tools to interpret the kinetic behavior of honey fermentations, predict and control this process, both on a laboratory scale and on a subsequent industrial scale. Thus, contributing to the knowledge of the dynamic behavior of mead production and its level of technological development.
URI : http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/43015
https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85165596840&origin=resultslist&sort=plf-f&src=s&sid=3fc07b106477358978e80124dac74a74&sot=b&sdt=b&s=TITLE-ABS-KEY%28Kinetic+Modeling+of+Mead+Production%29&sl=50&sessionSearchId=3fc07b106477358978e80124dac74a74
URI Fuente: https://www.tandfonline.com/toc/ujbc20/current
ISSN : 0361-0470
Aparece en las colecciones: Artículos

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