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dc.contributor.authorBernal Cedillo, Tamara Michelle
dc.contributor.authorGarcia Zea, Gustavo Francisco
dc.contributor.authorMoreno Delgado, Juan Fernando
dc.contributor.authorDelgado Noboa, Jorge Washington
dc.date.accessioned2023-10-03T20:19:42Z-
dc.date.available2023-10-03T20:19:42Z-
dc.date.issued2023
dc.identifier.issn0361-0470
dc.identifier.urihttp://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/43015-
dc.identifier.urihttps://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85165596840&origin=resultslist&sort=plf-f&src=s&sid=3fc07b106477358978e80124dac74a74&sot=b&sdt=b&s=TITLE-ABS-KEY%28Kinetic+Modeling+of+Mead+Production%29&sl=50&sessionSearchId=3fc07b106477358978e80124dac74a74
dc.description.abstractThis work studies the fermentation kinetics to produce mead using Saccharomyces cerevisiae, selected from three commercial yeasts to generate a product with better organoleptic characteristics and greater acceptance by a group of untrained tasters. The values of the kinetic parameters of the fermentation were obtained from a series of fermentations at laboratory scale, maintaining constant the initial concentration of biomass (1.5 g/L), the operating temperature (33 ºC) and the pH (4) and varying the initial soluble solids concentration in four values (10, 16, 22 and 25 ºBrix). Based on the experimental results, a mathematical modeling was developed to estimate the variables of interest. Thus, from the application of the Monod model, the saturation constant (Ks) of 336.6 g/L was obtained, with a maximum specific growth rate (μ_max) of 0.071 h-1. Using the integrated logistic model, the experimental values were adjusted to obtain the average value of μ_max of 0.0815 h-1. Finally, the maximum ethanol production rate (rpm) of 0.2621 g/L was obtained through the modified Gompertz model. Therefore, Monod, integrated logistic and modified Gompertz models were ideal mathematical tools to interpret the kinetic behavior of honey fermentations, predict and control this process, both on a laboratory scale and on a subsequent industrial scale. Thus, contributing to the knowledge of the dynamic behavior of mead production and its level of technological development.
dc.language.isoes_ES
dc.sourceJournal of the American Society of Brewing Chemists
dc.subjectSensory evaluation
dc.subjectKinetic modeling
dc.subjectSaccharomyces cerevisiae
dc.subjectMead
dc.titleKinetic Modeling of Mead Production
dc.title.alternativeModelado cinético de la producción de Hidromiel
dc.typeARTÍCULO
dc.ucuenca.idautor0302088398
dc.ucuenca.idautor0103599411
dc.ucuenca.idautor0105306666
dc.ucuenca.idautor0105738306
dc.identifier.doi10.1080/03610470.2023.2228190
dc.ucuenca.versionVersión publicada
dc.ucuenca.areaconocimientounescoamplio07 - Ingeniería, Industria y Construcción
dc.ucuenca.afiliacionMoreno, J., Universidad de Cuenca, Facultad de Ciencias Químicas, Cuenca, Ecuador
dc.ucuenca.afiliacionGarcia, G., Universidad de Cuenca, Facultad de Ciencias Químicas, Cuenca, Ecuador
dc.ucuenca.afiliacionBernal, T., Universidad de Cuenca, Facultad de Ciencias Químicas, Cuenca, Ecuador
dc.ucuenca.afiliacionDelgado, J., Universidad de Cuenca, Facultad de Ciencias Químicas, Cuenca, Ecuador
dc.ucuenca.correspondenciaDelgado Noboa, Jorge Washington, jorge.delgado@ucuenca.edu.ec
dc.ucuenca.volumenVolumen 81, número 1
dc.ucuenca.indicebibliograficoSCOPUS
dc.ucuenca.factorimpacto0.563
dc.ucuenca.cuartilQ2
dc.ucuenca.numerocitaciones0
dc.ucuenca.areaconocimientofrascatiamplio2. Ingeniería y Tecnología
dc.ucuenca.areaconocimientofrascatiespecifico2.4 Ingeniería Química
dc.ucuenca.areaconocimientofrascatidetallado2.4.1 Ingeniería Quimica(Plantas, Productos)
dc.ucuenca.areaconocimientounescoespecifico071 - Ingeniería y Profesiones Afines
dc.ucuenca.areaconocimientounescodetallado0711 - Ingeniería y Procesos Químicos
dc.ucuenca.urifuentehttps://www.tandfonline.com/toc/ujbc20/current
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