Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/5257
Title: Conocimientos, actitudes y prácticas sobre lactancia materna en madres lactantes. Hospitales Cantonales de Paute, Santa Isabel y Centro de Salud de Nabón. año 2013
Authors: Chávez Loyola, Ana Cristina
Dávila Escudero, Roxana Mercedes
Pesántez Bermeo, Andrea Patricia
metadata.dc.contributor.advisor: Auquilla Díaz, Nancy Eulalia
metadata.dc.contributor.assessor: Ortega Chica, Andrea Patricia
Keywords: Nutricion Y Dietetica
Nutricion En Salud Publica
Prevencion Primaria
Practicas De Amamantamiento
Lactancia Materna
Calostro
Glandula Mamaria
Biberon
Cantón Paute
Cantón Santa Isabel
Canton Nabon
Issue Date: 2014
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 106 páginas
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TECN;036
metadata.dc.type: masterThesis
Abstract: 
Goal: To assess the knowledge, attitudes and practices of nursing mothers attending to cantonal hospitals in Paute and Santa Isabel, as well as Nabon’s Health Center. Materials and Methods: We developed an action - research evaluation in order to evaluate the knowledge and practices of nursing mothers. The sample comprised 290 nursing mothers who were subjected to a precaps, followed by an intervention through an educational program and finally to a postcaps. All this in order to verify the effectiveness of the program applied. Results: According to the results obtained by participating nursing mothers in the percaps and postcaps evaluation, 49% of the women were between 21 and 25 years old with children in ages between 0 and 6 months (65%). On the precaps 53% of the nursing mothers consider cow milk as a substitute of breast milk, after the postcaps 91% of them manifested it wasn’t a substitute. When they were asked if they had knowledge about certain food products that could affect the production of breast milk, 15% of them answered positively. After the postcaps 100% of women manifested there are no food products that disrupt milk production. On the other hand, 59% of the nursing mothers considered that it was possible to breastfeed while pregnant, after the evaluation this knowledge increased in 37%. 26% did not know the meaning of colostrum and 8% didn’t recommend feeding it. After the postcaps 100% answered they knew the meaning of it and promoting it. During the intervention we motivated the importance of nursing during the children’s development stage. KEYWORDS: PUBLIC HEALTH; HEALTH PROMOTION; PUBLIC HEALTH NUTRITION; HEALTH PROMOTION; DISEASE PREVENTION; HEALTH EDUCATION; PRIMARY PREVENTION; NUTRITION EDUCATION BREASTFEEDING PRACTICES; EXCLUSIVE NURSING; NURSING POSITIONS; COLOSTRUM; MAMMARY GLAND; FLUID INTAKE; BOTTLE.
Description: 
Objetivo: Evaluar los conocimientos, actitudes y prácticas sobre lactancia materna de las madres lactantes que acuden a los hospitales cantonales de Paute, Santa Isabel y Centro de Salud de Nabón. Materiales y método: Se desarrolló una investigación – acción, evaluando conocimientos, actitudes y prácticas de las madres lactantes. La muestra fueron 290 madres en periodo de lactancia. Se aplicó un precaps, posterior a la intervención, un postcaps para verificar la efectividad del programa realizado. Resultados: De acuerdo a la participación en el precaps y postcaps se obtuvieron los siguientes datos: Según edad de la madre el mayor porcentaje se ubicó en las edades de 21 a 25 años (49%) y según la edad del niño fue el rango 0 a 6 meses (65%). El 53% de madres consideraba que se podía utilizar leche de vaca como sustituto de leche materna. En el postcaps el 91% manifestó lo contrario. El 15% señaló conocer alimentos que cesen la producción de la leche, en el postcaps el 100% señaló que no existe alimento que interrumpa su producción. El 59% considero que si se podía dar de lactar durante otra gestación. En el postcaps, este conocimiento se incrementó un 37%. El 26% desconocían el significado del término calostro y el 8% no consideraba recomendable dar el mismo, posterior a la intervención el 100% respondió afirmando conocer el significado de calostro y promoviendo su uso. En el desarrollo de la intervención se motivó la importancia de una correcta lactancia durante la etapa de desarrollo de los niños. PALABRAS CLAVES: SALUD PÚBLICA; PROMOCIÓN DE SALUD; NUTRICIÓN EN SALUD PÚBLICA;PROMOCIÓN DE SALUD; PREVENCIÓN DE ENFERMEDADES; EDUCACIÓN EN SALUD; PREVENCIÓN PRIMARIA; EDUCACIÓN ALIMENTARIA NUTRICIONAL; PRÁCTICAS DE AMAMANTAMIENTO; LACTANCIA MATERNA EXCLUSIVA; POSICIONES DE LACTANCIA MATERNA; CALOSTRO; GLÁNDULA MAMARIA; INGESTA DE LÍQUIDOS; BIBERÓN.
metadata.dc.description.degree: 
Licenciada en Nutrición y Dietética
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/5257
Appears in Collections:Tesis de Pregrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TECN19.pdf8.36 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Centro de Documentacion Regional "Juan Bautista Vázquez"

Biblioteca Campus Central Biblioteca Campus Salud Biblioteca Campus Yanuncay
Av. 12 de Abril y Calle Agustín Cueva, Telf: 4051000 Ext. 1311, 1312, 1313, 1314. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-21H00. Sábados: 08H00-12H00 Av. El Paraíso 3-52, detrás del Hospital Regional "Vicente Corral Moscoso", Telf: 4051000 Ext. 3144. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-19H00 Av. 12 de Octubre y Diego de Tapia, antiguo Colegio Orientalista, Telf: 4051000 Ext. 3535 2810706 Ext. 116. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H30-19H00