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Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/5233
Title: Alimentación temprana en pacientes aleatorizados poscolecistectomía laparascópica electiva en los Hospitales Vicente Corral Moscoso y José Carrasco Arteaga. 2013
Authors: Martínez Calderón, Hernán Patricio
metadata.dc.contributor.advisor: Salamea Molina, Juan Carlos
metadata.dc.contributor.assessor: Tenezaca Tacuri, Ángel Hipólito
Keywords: Alimentacion
Colecistectomia
Laparoscopia
Nausea
Vomito
Dolor
Hospital Regional Vicente Corral Moscoso
Hospital Jose Carrasco Arteaga
Cuenca
Ecuador
Issue Date: 2014
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 50 páginas
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: MEDCG;51
metadata.dc.type: masterThesis
Abstract: 
Objective: Determine the benefits of early feeding in patients undergoing elective laparoscopic cholecystectomy (LC) in hospitals Vicente Corral Moscoso and José Carrasco and Arteaga Methodology:it was an experimental study. The study population included patients 18 to 60 years with indications for laparoscopic cholecystectomy, presenting to surgery department of Vicente Corral Moscoso and José Carrasco Arteaga Hospital, who were operated on electivel. We worked with 220 patients. By Epidat was randomly divided , 50 % were initiated early feeding at 6 and a half hours , the remaining 50 % delayed feeding at 24 hours postoperative . Early feeding defined as the entry of clear fluids, water 100cc. For the collection of data based on the study variables form was used. The data were tabulated and analyzed in the program SPSS18.0 to analyze descriptive statistics percentage rate and measure of central tendency was used to find association prevalence ratio with confidence intervals of 95 %, Chi square for statistical significance with p value Results: The mean age of the experimental group was at 42.17 years with SD of 11.36 and the control group started with a SD 42.21 years 11.37 years, sex was the most prevalent with 70.5% female and 55% of the population had less than 60 minutes operating time. Benefit of early initiation of feeding in patients CL elective post in the following variables were determined: nausea at 6 and a half hours (; RRR 0.7; RAR NNT 6 RR 0.17 and 0.30); vomiting at 6 and a half hours (RR 0.14, RRR 0.86, 0.11 RAR and NNT 10) and pain at 24 hours (0 % of mild to moderate pain in the experimental group and 76.4 % in control group). Conclusions: Early feeding after elective LC patients reduces the risk of nausea, vomiting and pain. Keywords: FOOD, CHOLECYSTECTOMY, LAPAROSCOPY, NAUSEA, VOMITING, PAIN.
Description: 
Objetivo: determinar los beneficios de la alimentación temprana en los pacientes sometidos a cirugía electiva de colecistectomía laparoscópica en los hospitales Vicente Corral Moscoso y José Carrasco Arteaga Metodología: se trató de unestudio de tipo experimental. La población de estudio fueron los pacientes de 18 a 60 años con indicaciones de colecistectomía laparoscópica, que acudieron al servicio de cirugía de los Hospitales Vicente Corral Moscoso y José Carrasco Arteaga, que fueron intervenidos de manera electiva. Se trabajó con 220 pacientes. Mediante epidat se dividió aleatoriamente, al 50% se le inició alimentación temprana a las 6 horas y media, al 50% restante la alimentación tardía a las 24 horas posoperatorias. Definiéndose como alimentación temprana al ingreso de líquidos claros, agua 250cc. Para el levantamiento de datos se utilizó un formulario basado en las variables de estudio. Los datos se tabularon y analizaron en el programa SPSS18.0 para el análisis se usó estadística descriptiva porcentaje, frecuencia y medida de tendencia central para buscar asociación razón de prevalencia con intervalos de confianza de 95%, para significancia estadística chi cuadrado con valor p. Resultados:la media de edad del grupo experimental se ubicó en 42,17 años con un DE de 11,36 y del grupo control se ubicó en 42,21 años con un DE de 11,37 años; el sexo de mayor prevalencia fue el femenino con el 70,5% y el 55% de la población tuvo un tiempo quirúrgico menor a 60 minutos. Se determinó beneficio del inicio de la alimentación temprana en pacientes post colecistectomía laparoscópica electiva en las siguientes variables: náusea a las 6 horas y media (RR 0,30; RRR 0,7; RAR 0,17 y NNT 6); vómito a las 6 horas y media (RR 0,14; RRR 0,86; RAR 0,11 y NNT 10) y dolor a las 24 horas (0% de dolor leve o moderado en el grupo experimental y 76,4% en grupo control). Conclusiones: La alimentación temprana en pacientes post colecistectomía laparoscópica electiva reduce el riesgo de náusea, vómito y dolor. Palabras clave: ALIMENTACIÓN, COLECISTECTOMÍA, LAPAROSCOPICA, NAUSEA, VOMITO, DOLOR
metadata.dc.description.degree: 
Especialista en Cirugía General
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/5233
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