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Title: Determinación de la flora micológica del maíz seco y su harina en la parroquía San Juan-cantón Gualaceo
Authors: Pérez Culcay, Dalia Rocio
Zárate Ochoa, María Elena
metadata.dc.contributor.advisor: Ortiz Ulloa, Silvia Johana
Keywords: FLORA MICOLOGICA
MAIZ
BIOQUIMICA
HARINA
CANTON GUALACEO
PARROQUIA SAN JUAN
Issue Date: 2013
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 119 p.
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TBQ;593
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
The aim of this thesis work was to evaluate the mycoflora of dried maize kernels and its flour produced at the Community of San Juan – Gualaceo canton in order to support with information about the quality of those foodstuffs. In addition, the following factors related to the mycoflora growth were evaluated: temperature, water activity, storage; as well as the growth in different media and the use of disinfection of the kernels as part of the fungi sowing technique. Detection, quantification and isolation was done according to the technique of “counting in plate by sowing in deep” for the flour and for the kernels following the direct sowing technique, with and without disinfections using MEA agar (Malt Extract Agar), PDA (Potato Dextrose Agar) and DRBC (Dichloran Rose Bengal Chloramphenicol Agar). The cultures were subjected to two thermal treatments (18°C vs 25°C). It was found that the mycoflora corresponded to the genera Penicillium, Fusarium, Rhizopus, Aspergillus and yeast. The genus Penicillium was the most prevalent in both kernels and flour. The optimal temperature for growth was 25°C, and it was better when the kernel´s surface were not disinfected. The growth also varied according to the media, and the PDA resulted to be the most optimal for Penicillium and Rhizopus, whereas for Fusarium and Aspergillus no difference was observed. At the same time, it was found that the water activity influenced proportionally to the mycoflora growth and that the controlled storage influenced positively on the decreasing growth.
Description: 
El presente trabajo de tesis tuvo como finalidad evaluar la flora micológica del maíz seco y su harina producidos en la parroquia San Juan - Cantón Gualaceo con el fin de aportar con información sobre la calidad de estos alimentos. Además se evaluaron los siguientes factores para el desarrollo de la flora micológica: temperatura, actividad acuosa, almacenamiento; así como también el crecimiento en distintos medios de cultivos y el uso de la desinfección del grano como parte de la técnica de siembra. La detección, recuento y aislamiento de hongos se realizó de acuerdo a la técnica de recuento en placa por siembra en profundidad para la harina y en el caso del grano por la técnica de siembra directa, con y sin desinfección de la superficie del grano utilizándose el agar MEA (Agar Extracto de Malta), PDA (Agar Papa Dextrosa) y DRBC (Agar Rosa de Bengala Diclorán) y sometiendo a dos tratamientos térmicos (18°C vs 25°C). Se encontró que la micoflora presente en las muestras analizadas corresponde a los géneros Penicillium, Fusarium, Rhizopus, Aspergillus y levaduras, siendo el género predominante Penicillium tanto en el grano como en la harina. La temperatura óptima para el crecimiento fue 25°C; y a su vez el crecimiento fue mejor sin desinfectar las superficies del grano. El crecimiento micológico varió dependiendo del medio, siendo PDA el más óptimo para Penicillium y Rhizopus, mientras que para Fusarium y Aspergillus no hubo diferencia. Igualmente se encontró que la actividad acuosa influyó en forma proporcional al crecimiento micológico y que el almacenamiento controlado influyó positivamente en su disminución.
metadata.dc.description.degree: 
Bioquímica Farmacéutica
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/479
Appears in Collections:Tesis de Pregrado

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