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Title: Relación del estado nutricional y alimentación emocional en adultos pertenecientes a la parroquia El Valle. 2023
Authors: Delgado Andrade, Paola Gabriela
metadata.dc.contributor.advisor: Sánchez Peralta, María Nathalia
metadata.dc.description.uri: 
009-0007-6548-9985
metadata.dc.subject.other: Clasificación de la Investigación::Medicina::Nutrición
Keywords: Estado nutricional
Hábitos alimentarios
Obesidad
Sobrepeso
Issue Date: 21-Feb-2024
metadata.dc.format.extent: 50 páginas
Publisher: Universidad de Cuenca
metadata.dc.type: submittedVersion
Abstract: 
Background: Obesity and overweight represent a problem worldwide. This phenomenon has been linked to several factors, including emotional factors. Objective: To establish the relationship between nutritional status and emotional eating in adults belonging to the El Valle parish. Materials and methods: Observational, analytical cross-sectional study. The sample was 414 adults applying the proportion formula. The information was analyzed in the free software PSPP 1.2.0. To measure the association of the factors, chi square, Fisher's test and the prevalence ratio were used with a 95% confidence interval and a statistical significance of p < 0.05. The study was approved by the Human Research Ethics Committee of the University of Cuenca. Results: the female population participated in a higher proportion (63.3%), with ages between 20 - 29 years. Regarding the nutritional status, overweight and obesity are present in 56.6% of the population. 51.9% and 71.3% of men and women respectively are emotional eaters. A statistically significant association between nutritional status and emotional eating is estimated. In addition, an association was found with: hours of sleep (PR 1.41 IC 1.05 - 1.88), physical activity (PR 1.61 IC 1.22 - 2.11) and depression (PR 1.48 IC 1 .13 – 1.95); all statistically significant (p < 0.05). Conclusions: More than half of the participants are overweight or obese, with a high frequency of emotional eating; with a statistically significant association between these two variables. The factors associated with nutritional status were: presence of depression, fewer hours of sleep and low level of physical activity.
Description: 
Antecedentes: La obesidad y el sobrepeso representan un problema a nivel mundial. Este fenómeno se ha visto vinculado con varios factores, entre ellos el emocional. Objetivo: Establecer la relación entre el estado nutricional y alimentación emocional en adultos pertenecientes a la parroquia El Valle. Materiales y métodos: Estudio observacional, analítico de corte transversal. La muestra fue de 414 adultos aplicando la fórmula de proporción. La información fue analizada en el software libre PSPP 1.2.0. Para medir la asociación de los factores se empleó chi cuadrado, test de Fisher y razón de prevalencia con un intervalo de confianza del 95% y una significancia estadística de p < 0.05. Se contó con la aprobación del Comité de Ética de Investigación en Seres Humanos para el estudio. Resultados: La población femenina participó en mayor proporción (63,3%), con edades comprendidas entre 20 – 29 años. El sobrepeso y obesidad se presentaron en el 56,6% de la población. El 51,9% y 71,3% de hombres y mujeres respectivamente son comedores emocionales. Se determinó una asociación entre el estado nutricional y alimentación emocional (p< 0.05). Además, se encontró asociación con: horas de sueño (RP 1,41 IC 1,05 – 1,88), actividad física (RP 1,61 IC 1,22 – 2,11) y depresión (RP 1,48 IC 1,13 – 1,95). Conclusiones: Más de la mitad de participantes padece de sobrepeso u obesidad, encontrándose una alta frecuencia de alimentación emocional; con una asociación entre estas dos variables. Los factores asociados al estado nutricional fueron: depresión, horas de sueño y nivel bajo de actividad física.
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/43873
metadata.dc.relation.ispartof: MASND;023
metadata.dcterms.description: 
Magíster en Nutrición y Dietética
Appears in Collections:Tesis Maestrías

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