Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/4301
Title: Determinación de coliformes totales y E. Coli en muestras de lechuga expendidas en cuatro mercados de la ciudad de Cuenca
Authors: Vélez Bravo, Andrea Paola
Ortega González, Johanna Elizabeth
metadata.dc.contributor.advisor: Ortiz Ulloa, Silvia Johana
metadata.dc.contributor.assessor: Cabrera Faicán, Sandra Paola
Keywords: LECHUGAS
MERCADOS
COLIFORMES TOTALES
ESCHERICHIA COLI
Issue Date: 2013
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 80 p.
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TBQ;604
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
Worldwide, there is a trend towards an increment of consumption of fruits and vegetables, motivated by a growing concern of adopting more equilibrated diet. However their image healthy food excludes them from of all suspicion when health problems occur due to food ingestion The objective of this thesis was to determinethe presenceof total coliforms andE.coliin lettuce var. Iceberg that is expended in four markets of Cuenca city. The obtained results were an useful contribution to the Department of Hygiene and Control of Markets of the Illustrious Municipality of Cuenca. This was a longitudinal descriptive study. In total, 96 samples in duplicate were analized. and the determination of total coliforms (CT) and Escherichia coli (EC) was performed by the technique PetrifilmTM. The degree of contamination of the lettuces was tolerable because only 1% of the samples were contaminated with no acceptable levels of total coliforms (>104 UFC/g) and 6,25% with no acceptable level of E. coli (>102 UFC/g),according toInternationalStandardsCollectionMicrobiologicalFoodand AlliedMoragasPaulet al. In addition, no significant relationship was observed between the sale place (market) and the place of production with the grade of contamination of lettuces. Although a low prevalence of contamination found, , the presences of indicators of fecal contamination suggests that the lettuces might have an inadequate microbiological quality, representing a source of ETAs, if the contamination is not controlled through good practices of hygiene.
Description: 
A nivel mundial, existe una tendencia hacia el mayor consumo de frutas y hortalizas, motivada por una creciente preocupación de adoptar una dieta más equilibrada. Sin embargo su imagen de alimentos sanos las excluyen de toda sospecha cuando existen problemas de salud debido a la ingestión de alimentos. El objetivo de la presente tesis fue determinar la presencia de coliformes totales y E. coli en lechugas variedad Iceberg que se expenden en cuatro mercados de la ciudad de Cuenca. Los resultados obtenidos sirvieron como aporte al Departamento de Higiene y Control de Mercados del Ilustre Municipio de Cuenca. Este estudio fue de tipo descriptivo longitudinal. Se analizó un total de 96 muestras por duplicado y se realizó la determinación de coliformes totales y Escherichiacoli, mediante la técnica de placas PetrifilmTM. El grado de contaminación de las lechugas fue tolerable ya que solo el 1% de las muestras estuvo contaminada con niveles no aceptables de coliformes totales y el 6,25% con niveles no aceptables de E. coli, según la Recopilación Internacional de Normas Microbiológicas de los Alimentos y Asimilados de Pablo Moragas y col. Además, no se encontró ninguna relación significativa entre el mercado y el lugar de producción con el grado de contaminación de las lechugas. A pesar de la baja prevalencia de contaminación encontrada, la presencia de indicadores de contaminación fecal sugiere que las lechugas podrían tener una inadecuada calidad microbiológica, representando una fuente de ETAs, si la contaminación no es controlada mediante buenas prácticas de higiene
metadata.dc.description.degree: 
Bioquímica Farmacéutica
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/4301
Appears in Collections:Tesis de Pregrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TESIS.pdftexto completo2.72 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Centro de Documentacion Regional "Juan Bautista Vázquez"

Biblioteca Campus Central Biblioteca Campus Salud Biblioteca Campus Yanuncay
Av. 12 de Abril y Calle Agustín Cueva, Telf: 4051000 Ext. 1311, 1312, 1313, 1314. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-21H00. Sábados: 08H00-12H00 Av. El Paraíso 3-52, detrás del Hospital Regional "Vicente Corral Moscoso", Telf: 4051000 Ext. 3144. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-19H00 Av. 12 de Octubre y Diego de Tapia, antiguo Colegio Orientalista, Telf: 4051000 Ext. 3535 2810706 Ext. 116. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H30-19H00