Title: | Reemplazo de la pasta de soya por el grano de chocho (Lupinus mutabilis) en un alimento balanceado para vacas lecheras |
Authors: | Muy Pulgarín, Mercy Maribel Sarmiento Contreras, Maritza Katalina |
metadata.dc.contributor.advisor: | Guevara Viera, Guillermo Emilio |
metadata.dc.description.uri: | 0000-0003-3832-9090 |
metadata.dc.subject.other: | CIUC::Ciencias Agrarias::Medicina Veterinaria::Nutrición. Rumiantes |
Keywords: | Veterinaria Calidad alimenticia Producción Leche |
Issue Date: | 25-Jul-2023 |
metadata.dc.format.extent: | 57 páginas |
Publisher: | Universidad de Cuenca |
Abstract: | This work evaluated the effect of replacing soybean paste with lupin bean (Lupinus mutabilis) in
a balanced feed for dairy cows. For this purpose, 12 Holstein Friesian dairy cows housed at the
Irquis Farm (University of Cuenca) were randomly divided into two groups according to feed
supplementation: group 1, (n = 6) lupine grain and group 2 (n = 6) soybean paste. The experiment
consisted of three six-day periods, with three days of adaptation each, giving a total of nine days
for each period. Two treatments were applied: T1 (balanced with lupine) and T2 (balanced with
soybean), these were administered in an amount of 2.75 kg/day, distributed in the morning and
in the afternoon after milking to each animal, group one consumed T1 in the first and third period
and T2 in the second period (T1-T2-T1); group two consumed T2 in the first and third period and
T1 in the second period (T2-T1-T2). A daily record was kept of the milk production of each cow in
the three periods. On the last day of each period, 50 ml of milk samples were taken from each
animal to analyze protein, lactose, fat, total solids, non-fat solids, density and pH. The results of
milk production, milk quality, fat percentage, total solids, density and pH showed no significant
difference (P ˃ 0.05) between both treatments. However, T2 presented significance (P < 0.05) in
protein, lactose and non-fat solids. Regarding milk production costs, to produce one kilogram of
milk using soybean or lupin requires $ 0.15 and $ 0.19 respectively. In conclusion, lupine can
effectively replace soybean paste in dairy cow feed because it can influence milk production at
similar levels as soybean. |
Description: | Este trabajo evaluó el efecto del reemplazo de pasta de soya por grano de chocho (Lupinus
mutabilis) en un alimento balanceado para vacas lecheras. Para ello, 12 vacas de raza Holstein
Friesian alojadas en la Granja Irquis (Universidad de Cuenca) fueron divididas aleatoriamente en
dos grupos según la suplementación del alimento balanceado: grupo 1, (n = 6) grano de lupino y
grupo 2 (n = 6) pasta de soya. El experimento constó de tres periodos de seis días, con tres días
de adaptación cada uno, dando un total de nueve días para cada periodo. Se aplicó dos
tratamientos: T1 (alimento balanceado con lupino) y T2 (alimento balanceado con soya), estos
fueron administrados en una cantidad de 2,75 kg/día, distribuida en la mañana y en la tarde
después del ordeño a cada animal. El grupo uno consumió el T1 en el primer y tercer periodo y
el T2 en el segundo periodo (T1-T2-T1); el grupo dos consumió el T2 en el primer y tercer periodo
y el T1 en el segundo periodo (T2-T1-T2). Se llevó un registro diario de la producción láctea de
cada vaca en los tres periodos. El último día de cada periodo se tomaron muestras de 50 ml de
leche de cada animal para analizar proteína, lactosa, grasa, sólidos totales, sólidos no grasos,
densidad y pH. Los resultados de producción láctea y calidad de la leche: porcentaje de grasa,
sólidos totales, densidad y pH no presentaron diferencia significativa (P ˃ 0,05) entre ambos
tratamientos. Sin embargo, el T2 presentó significancia (P < 0, 05) en proteína, lactosa y sólidos
no grasos. Referente a costos de producción láctea, para producir un kilogramo de leche usando
soya o lupino se requiere $ 0.15 y $ 0.19 correspondientemente. En conclusión, el lupino puede
reemplazar efectivamente a la pasta de soya en la alimentación para vacas lecheras ya que logra
influir en la producción láctea a niveles similares que la soya. |
URI: | http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/42575 |
metadata.dc.relation.ispartof: | TV;450 |
metadata.dcterms.description: | Médico Veterinario |
Appears in Collections: | Tesis de Pregrado
|