Publication: Characterization of the content of anions and metals in potatoes, tomatoes, and onions marketed in Cuenca, Ecuador to obtain a classification model
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Date
2022
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Abstract
Due to the accelerated growth of the world population, the need for food has increased. Due to the differentiated
climatic factors that Ecuador has, the usage of pesticides and fertilizers has increased at an alarming rate, in search
of increasing the productivity of crops, which results in an accumulation of residues in food and soil. In this study,
the search for concentrations of metals and ions from fertilizers in four high-consumption products will be limited to
INIAP Cecilia and Chaucha Amarilla potatoes, Kidney Tomato and Paiteña Onion found in markets and supermarkets.
The metals were determined by using inductively coupled plasma spectrometry with a mass spectrometer (ICP-MS).
For ions, through a UV-visible spectrophotometer. The values found were within the norm. Differences were found
between the metal content of the potato between peel and pulp where the latter will appear at the highest concen
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trations. Multivariate statistics showed that the samples are grouped by the planting site and not the type of sample,
which shows the importance of the soil and the cultivation process. The generation of a classification model for fed
products with the analyzed parameters is discussed.
Description
Debido al crecimiento acelerado de la población, el requerimiento de alimentos se ha incrementado. A esta demanda
se suman los factores climáticos diferenciados que tiene Ecuador, los cuales inciden en que los agricultores utilicen
pesticidas y fertilizantes de forma indiscriminada para incrementar la productividad de los cultivos. El resultado de
esta práctica es una acumulación de residuos tanto en los alimentos como en el suelo.
En este estudio se determinó las concentraciones de metales e iones provenientes de los fertilizantes en cuatro
productos de alto consumo: papa INIAP Cecilia, papa chaucha amarilla, tomate riñón y cebolla paiteña encontra
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dos en los mercados y supermercados. Los metales fueron determinados por espectrometría de plasma acoplado
inductivamente con espectrómetro de masas (ICP-MS) y los iones a través de un espectrofotómetro UV-visible. Los
valores encontrados estuvieron dentro de la norma. Se detectó diferencias entre la concentración de metales de la
papa entre cáscara y pulpa donde esta última mantenía las mayores concentraciones. La estadística multivariada
permitió evidenciar que las muestras se agrupan por el sitio de siembra y no por el tipo de muestra, lo que revela la
importancia del suelo y el proceso de cultivo. Se obtuvo un modelo de clasificación de productos con base en los
parámetros analizados
Keywords
Potato, Metals, Fertilizers, Nitrates, Tomato, Onion
