Title: | Perfil fitoquímico de subproductos apícolas de abejas alimentadas por el arbusto Cótag (Ferreyranthus verbascifolius) |
Authors: | Sari Uguña, Evelyn Alexandra Zúñiga Durazno, Karol del Rosario |
metadata.dc.contributor.advisor: | Vanegas Jácome, David Enrique |
metadata.dc.ucuenca.correspondencia: | eve.sari19997@gmail.com karolzunigad@gmail.com |
metadata.dc.subject.other: | Productos apícolas |
Keywords: | Bioquímica Miel Propóleo perfil fitoquímico |
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescoamplio: | 23 Química |
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescodetallado: | 2302.02 Aminoácidos |
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescoespecifico: | 2302 Bioquímica |
Issue Date: | 18-Oct-2022 |
metadata.dc.format.extent: | 80 páginas |
Publisher: | Universidad de Cuenca |
metadata.dc.description.city: | Cuenca |
Series/Report no.: | TBQ;838 |
metadata.dc.type: | bachelorThesis |
Abstract: | Introduction: In Ecuador the beekeeping sector has presented a big boom in recent
years. However, the scarce information available on the beekeeping sources of native
vegetation in our country, as well as the lack of regulation on the quality of beekeeping
products other than honey, have limited the development of this industry. Objective:
The present project seeks to associate the phytochemical profile of the “Cótag'' plant
(Ferreyranthus verbascifolius) with the bee products generated in the parish of El
Valle-Cuenca, Azuay. Methodology: An experimental study was carried out with plant
samples of the aerial part (leaves and flowers) of Cótag (F. verbascifolius) and
samples of bee products (honey and propolis) from producers in the area of El ValleCuenca. Methanolic, chloroformic, and supercritical fluids (FSC) extractions were
performed on the plant. Honey was extracted with ethyl acetate, and propolis was
extracted with hexane. The extracts were tested for total polyphenol content by FolinCiocalteu, carotenoid quantification, and metabolite detection byTLC. Subsequently,
the secondary metabolites of flowers and leaves, obtained by polar and apolar
extraction, were compared, and the secondary metabolites of F. verbascifolius present
in the bee products were estimated. Results and discussion: We found that the
Cótag shrub (F. verbascifolius) possesses phenolic compounds such as flavonoids
and phenolic acids in large quantities, while honey and propolis did it with polyphenols,
although in lower concentrations than those found in the plant. Nevertheless, honey
and propolis can be considered nutraceutical products. Conclusion: "Cótag'' plant
was an important source of phenolic acids. These compounds are transferred to honey
and propolis produced by bees in the area of “El Valle'', so these bee's products could
be considered as potential nutraceuticals. |
Description: | Introducción: En Ecuador el sector apícola ha presentado un gran auge en los
últimos años, sin embargo, la escasa información sobre las fuentes apícolas de la
vegetación nativa del país, así como la falta de regulación sobre la calidad de
productos apícolas diferentes a la miel, han limitado el desarrollo de esta industria.
Objetivo: Asociar el perfil fitoquímico de la planta Cótag (Ferreyranthus
verbascifolius) con los productos apícolas generados en la parroquia El Valle-Cuenca,
Azuay. Metodología: Se realizó un estudio experimental, con muestras vegetales
(hojas y flores) y muestras de productos apícolas (miel y propóleo) de productores de
la zona de El Valle-Cuenca. Se realizaron extracciones por percolación con solventes
polares y apolares de la planta, miel y propóleo. En los extractos se realizaron
ensayos de polifenoles totales por el método de Folin-Ciocalteu, cuantificación de
carotenoides y detección de metabolitos mediante TLC. Posteriormente se
compararon los metabolitos secundarios de las flores y hojas obtenidos mediante
extracción polar y apolar, y se estimó los metabolitos secundarios de la planta
presentes en los productos apícolas. Resultados y discusión: El arbusto Cótag
posee compuestos fenólicos como flavonoides y ácidos fenólicos en gran cantidad,
mientras que la miel y el propóleo presentan polifenoles en concentraciones inferiores
a las encontradas en la planta. A pesar de eso, la miel y el propóleo podrían ser
considerados como productos nutracéuticos. Conclusión: La planta Cótag fue una
fuente importante de ácidos fenólicos, mismos que son aportados a la miel y el
propóleo producido por las abejas de la zona de “El Valle”, por lo que se podría
considerar a estos productos de colmena como posibles nutracéuticos. |
metadata.dc.description.degree: | Bioquímico Farmacéutico |
URI: | http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/40098 |
Appears in Collections: | Tesis de Pregrado
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