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Title: Perfil fitoquímico de subproductos apícolas de abejas alimentadas por el arbusto Cótag (Ferreyranthus verbascifolius)
Authors: Sari Uguña, Evelyn Alexandra
Zúñiga Durazno, Karol del Rosario
metadata.dc.contributor.advisor: Vanegas Jácome, David Enrique
metadata.dc.ucuenca.correspondencia: eve.sari19997@gmail.com
karolzunigad@gmail.com
metadata.dc.subject.other: Productos apícolas
Keywords: Bioquímica
Miel
Propóleo
perfil fitoquímico
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescoamplio: 23 Química
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescodetallado: 2302.02 Aminoácidos
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescoespecifico: 2302 Bioquímica
Issue Date: 18-Oct-2022
metadata.dc.format.extent: 80 páginas
Publisher: Universidad de Cuenca
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TBQ;838
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
Introduction: In Ecuador the beekeeping sector has presented a big boom in recent years. However, the scarce information available on the beekeeping sources of native vegetation in our country, as well as the lack of regulation on the quality of beekeeping products other than honey, have limited the development of this industry. Objective: The present project seeks to associate the phytochemical profile of the “Cótag'' plant (Ferreyranthus verbascifolius) with the bee products generated in the parish of El Valle-Cuenca, Azuay. Methodology: An experimental study was carried out with plant samples of the aerial part (leaves and flowers) of Cótag (F. verbascifolius) and samples of bee products (honey and propolis) from producers in the area of El ValleCuenca. Methanolic, chloroformic, and supercritical fluids (FSC) extractions were performed on the plant. Honey was extracted with ethyl acetate, and propolis was extracted with hexane. The extracts were tested for total polyphenol content by FolinCiocalteu, carotenoid quantification, and metabolite detection byTLC. Subsequently, the secondary metabolites of flowers and leaves, obtained by polar and apolar extraction, were compared, and the secondary metabolites of F. verbascifolius present in the bee products were estimated. Results and discussion: We found that the Cótag shrub (F. verbascifolius) possesses phenolic compounds such as flavonoids and phenolic acids in large quantities, while honey and propolis did it with polyphenols, although in lower concentrations than those found in the plant. Nevertheless, honey and propolis can be considered nutraceutical products. Conclusion: "Cótag'' plant was an important source of phenolic acids. These compounds are transferred to honey and propolis produced by bees in the area of “El Valle'', so these bee's products could be considered as potential nutraceuticals.
Description: 
Introducción: En Ecuador el sector apícola ha presentado un gran auge en los últimos años, sin embargo, la escasa información sobre las fuentes apícolas de la vegetación nativa del país, así como la falta de regulación sobre la calidad de productos apícolas diferentes a la miel, han limitado el desarrollo de esta industria. Objetivo: Asociar el perfil fitoquímico de la planta Cótag (Ferreyranthus verbascifolius) con los productos apícolas generados en la parroquia El Valle-Cuenca, Azuay. Metodología: Se realizó un estudio experimental, con muestras vegetales (hojas y flores) y muestras de productos apícolas (miel y propóleo) de productores de la zona de El Valle-Cuenca. Se realizaron extracciones por percolación con solventes polares y apolares de la planta, miel y propóleo. En los extractos se realizaron ensayos de polifenoles totales por el método de Folin-Ciocalteu, cuantificación de carotenoides y detección de metabolitos mediante TLC. Posteriormente se compararon los metabolitos secundarios de las flores y hojas obtenidos mediante extracción polar y apolar, y se estimó los metabolitos secundarios de la planta presentes en los productos apícolas. Resultados y discusión: El arbusto Cótag posee compuestos fenólicos como flavonoides y ácidos fenólicos en gran cantidad, mientras que la miel y el propóleo presentan polifenoles en concentraciones inferiores a las encontradas en la planta. A pesar de eso, la miel y el propóleo podrían ser considerados como productos nutracéuticos. Conclusión: La planta Cótag fue una fuente importante de ácidos fenólicos, mismos que son aportados a la miel y el propóleo producido por las abejas de la zona de “El Valle”, por lo que se podría considerar a estos productos de colmena como posibles nutracéuticos.
metadata.dc.description.degree: 
Bioquímico Farmacéutico
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/40098
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