Revitalización de la gastronomía Shuar, en la parroquia Bomboiza, cantón Gualaquiza, provincia de Morona Santiago
Loading...
Date
2022-07-29
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Universidad de Cuenca
Abstract
The Bomboiza parish is located in the Gualaquiza canton, which has
many peculiarities. It is home to various ethnic groups, including
one native to the area with a different way of life stands out: the Shuar. his life the
they lead in a calm way, they have their own language, beliefs, organization,
gastronomy and customs; and although they were formerly gatherers and hunters
par excellence, with the passing of time this has changed a lot due to the
incorporation of new laws and acculturation.
The gastronomy of this town is very peculiar. The way to cook food
is: roasted and boiled; the inputs for its preparation are cultivated, in a few
cases, and collected and hunted in the majority. This last factor makes
Currently, the Shuar gastronomy has decreased its production due to the fact that
they cannot hunt freely.
In the present degree work, the revitalization of gastronomy is sought
Shuar based on the analysis of the study area, supplies and instruments
traditional until finishing with the original preparations of each dish more
representative of the Bomboiza parish in the city of Gualaquiza in the province
of Morona-Santiago.
Keywords: Shuar. Tradition. Gastronomy. Hunt. Harvest.
Resumen
En el cantón Gualaquiza está ubicada la parroquia Bomboiza que cuenta con
muchas particularidades. Alberga diversos grupos étnicos, entre los que se
destacan uno nativo de la zona con una forma de vida distinta: los shuar. Su vida la
llevan de forma tranquila, tienen su propio idioma, creencias, organización,
gastronomía y costumbres; y aunque antiguamente eran recolectores y cazadores
por excelencia, con el devenir del tiempo esto ha cambiado mucho debido a la
incorporación de nuevas leyes y la aculturación.
La gastronomía de este pueblo es muy peculiar. La forma de cocinar los alimentos
es: asado y hervido; los insumos para su preparación son cultivados, en pocos
casos, y recolectados y cazados en la mayoría. Este último factor hace que
actualmente, la gastronomía shuar haya disminuido su producción debido a que ya
no pueden cazar con total libertad.
En el presente trabajo de titulación se busca la revitalización de la gastronomía
shuar partiendo del análisis de la zona de estudio, insumos e instrumentos
tradicionales hasta terminar con las preparaciones originales de cada plato más
representativo de la parroquia Bomboiza en la ciudad de Gualaquiza en la provincia
de Morona Santiago.
Palabras clave: Shuar. Tradición. Gastronomía. Caza. Recolección.
Keywords
Gastronomía, Gastronomía Shuar
Citation
Código de tesis
Código de tesis
TGAS;302
