Title: | Propuesta educativa para mejorar los hábitos alimentarios de madres de las parroquias de Taday y Pindilig, Azogues 2011 |
Authors: | González Ortíz, Gladys Elizabeth |
metadata.dc.contributor.advisor: | Encalada Torres, Lorena Esperanza |
Keywords: | Habitos Alimenticios Ensayo Clinico Controlado Conocimientos Actitudes Y Practicas En Salud Encuestas Nutricionales Educacion Alimentaria Madres Educacion De Las Madres Educacion En Salud Zonas Rurales Azogues Ecuador |
Issue Date: | 2013 |
metadata.dc.ucuenca.paginacion: | 71 páginas |
metadata.dc.description.city: | Cuenca |
Series/Report no.: | MAIS;46 |
metadata.dc.type: | masterThesis |
Abstract: | Introduction. The health education is particularly important in knowledge, attitudes and dietary habits of the population, studies show that it improves them by more than 20%.
Objective.- Contribute to the adoption of healthy lifestyles by development an educational project based on the model of meaningful learning to improve knowledge attitudes and eating habits of mothers of children under 5 years and mothers of students of 6 to 10 years of the parishes of the Pindilig and Taday of Azogues province of Cañar 2011.
Method. - This study is a clinical trial type, with an intervention group and a control group in which an educational intervention based on meaningful learning theory was implemented, with pre and posttest. The intervention included group format applied in food issues. The study included 76 mothers in the intervention group and 79 in the control group. The groups were comparable considering the variables educational attainment and marital status of the mother by testing Chi-square test.
Results.- In general the education program gave favorable results, knowledge of mothers regarding food increased in the intervention group showing statistically significant difference between groups (p <0.001).
Conclusions.- The educational program from Learning Theory promotes significant improvement in nutrition knowledge and food, mothers significantly improved knowledge assessed.
KEY WORDS.- FOOD HABITS- PHYSIOLOGY; CONTROLLED CLINICAL TRIAL; HEALTH KNOWLEDGE, ATTITUDES, PRACTICE; NUTRITION SURVEYS-UTILIZATION; FOOD AND NUTRITION EDUCATION; MOTHERS-STATISTICS & NUMERICAL DATA; MOTHERS-EDUCATION; RURAL ZONES; AZOGUES-ECUADOR |
Description: | Metodología. Se trata de un ensayo clínico, con un grupo de intervención y un grupo control, se ejecutó un proyecto educativo basado en la Teoría del Aprendizaje significativo, con aplicación de pre y pos test. La intervención aplicada en formato grupal incluyó temas de alimentación. En el estudio participaron 76 madres en el grupo intervención y 79 en el grupo control. Los grupos fueron comparables considerando las variables nivel de instrucción y estado civil de la madre mediante la prueba de Chi-cuadrado.- Resultados. En general el programa educativo dio resultados favorables, el conocimiento de las madres respecto a los alimentos se incrementó en el grupo de intervención presentando diferencia estadísticamente significativa entre los grupos (p menor que 0,001). -Conclusión. El programa educativo desde la Teoría del Aprendizaje significativo promueve el mejoramiento del conocimiento en temas de nutrición y alimentación, las madres mejoraron significativamente los conocimientos evaluados. au |
metadata.dc.description.degree: | Magíster en Investigación de la Salud |
URI: | http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/3924 |
Appears in Collections: | Tesis Maestrías
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