Logo Repositorio Institucional

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/38840
Title: Construcción de un cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos para adultos ecuatorianos, estudio transversal
Other Titles: Development of food frequency questionnaire for ecuadorian adults, cross-sectional study
Authors: Morejón Terán, Yadira Alejandra
Solis Manzano, Angelica Maria
Betancourt Ortiz, Sarita Lucila
Abril Ulloa, Sandra Victoria
Sandoval Tamayo, Veronica Patricia
Espinoza Fajardo, Ana Cristina
Carpio Arias, Tannia Valeria
Keywords: Ingesta de alimentos
Registros de dieta
Adulto
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientofrascatiamplio: 2. Ingeniería y Tecnología
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientofrascatidetallado: 2.11.1 Alimentos y Bebidas
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientofrascatiespecifico: 2.11 Otras Ingenierias y Tecnologías
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescoamplio: 05 - Ciencias Físicas, Ciencias Naturales, Matemáticas y Estadísticas
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescodetallado: 0512 - Bioquímica
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescoespecifico: 051 - Ciencias Biológicas y Afines
Issue Date: 2021
metadata.dc.ucuenca.volumen: Volumen 25, número 4
metadata.dc.source: Revista Española de Nutrición Humana y Dietética
metadata.dc.identifier.doi: 10.14306/renhyd.25.4.1340
metadata.dc.type: ARTÍCULO
Abstract: 
Introduction: Dietary surveys include food consumption frequency questionnaire (CFCA) is an inexpensive method, relatively easy to apply, and necessary for the evaluation of the diet of individuals and populations. The objective of this study was to develop an FFQ for the Ecuadorian adult population. Material and Methods: Cross-sectional study, in 255 adult individuals of both sexes between 18 and 68 years old residing in 10 provinces of Ecuador. A 24-hour reminder (R24h) was applied to obtain information on the dietary consumption of the population and the construction of the instrument. The preparation of the list of foods that make up the CFCA was made from the percentage contribution of each food for the total estimate of energy and nutrients of interest, using the Block method. Results: An instrument composed of 91 items distributed in 7 categories were obtained. The instrument was reviewed by experts from 4 universities belonging to the region, coast, highlands, and Amazon of Ecuador. Conclusions: This instrument makes an approximation of the dietary consumption of the three regions of continental Ecuador.
Description: 
Las encuestas alimentarias, incluidas el cuestionario de frecuencia de consumo de alimentos (CFCA) son un método económico, relativamente fácil de aplicar y necesario para la evaluación de la dieta de individuos y poblaciones. El objetivo de este estudio fue desarrollar un CFCA para población adulta ecuatoriana.
URI: https://www.renhyd.org/index.php/renhyd/article/view/1340/932
metadata.dc.ucuenca.urifuente: https://www.renhyd.org/index.php/renhyd/issue/view/65
ISSN: 2173-1292, e 2174-5145
Appears in Collections:Artículos

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
documento.pdfdocument1.07 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is protected by original copyright



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Centro de Documentacion Regional "Juan Bautista Vázquez"

Biblioteca Campus Central Biblioteca Campus Salud Biblioteca Campus Yanuncay
Av. 12 de Abril y Calle Agustín Cueva, Telf: 4051000 Ext. 1311, 1312, 1313, 1314. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-21H00. Sábados: 08H00-12H00 Av. El Paraíso 3-52, detrás del Hospital Regional "Vicente Corral Moscoso", Telf: 4051000 Ext. 3144. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-19H00 Av. 12 de Octubre y Diego de Tapia, antiguo Colegio Orientalista, Telf: 4051000 Ext. 3535 2810706 Ext. 116. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H30-19H00