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Title: Valoración del estado nutricional e intervención dietética en adultos hipertensos del área número 2 - Barrial Blanco, Cuenca período 2011-2012
Authors: Quinde Rivera, Adriana Katherine
Vázquez Cueva, María Cristina
Cordero Pesántez, Karla Elizabeth
metadata.dc.contributor.advisor: Palacios Santana, Gicela Monserrate
metadata.dc.contributor.assessor: Palacios Santana, Gicela Monserrate
Keywords: Estado Nutricional
Intervencion Dietetica
Programas Nutricionales
Hipertension
Adulto Mayor
Canton Cuenca
Issue Date: 2012
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 188 páginas
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TECN;026
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
Objective: Determine the nutritional condition and intervene in the diet of Hypertensive Adults, who are attending to the Health Center located in the Area Number 2-Barrial Blanco, Cuenca period 2011-2012; using the anthropometric valuation, dietary inquiry, arterial pressure measurement and providing DASH Diet. Method and Materials: For the investigation, it had been used the action-intervention descriptive study, which has been performed from April 2011 to February 2012. The study was made with 96 Hypertensive Patients who take part in the nutritional programs. For data processing, it was performed at the beginning and at the end of the investigation nutritional inquires which were previously validated. Through this investigation, it was identified dietary practices, attitudes and level of knowledge about food in Hypertension. The results were analyzed using SPSS Windows 11.5 Software, Excel 2007 and FP2. Results. The patients remained overweight in 45% of cases. Despite of this, the 63.54% of the people achieved weight loss. The Hypertension rates decreased whereas the normality went up of 11%, which can’t be attributed certainly to the effects of diet because 99% of patients were taking antihypertensive medication. In addition, there was a reduction of 25% in the intake of sodium and there was an increase of 24% in the intake of lean meat, 23% of low-fat milk, 8% of vegetables, 6% of nuts and seeds, 4% of fruits, and 2% of beans. This has improved the levels of calcium, potassium, and magnesium which are minerals that play an important role to prevent the effects of the Hypertension complications.
Description: 
Objetivo. Determinar el estado nutricional e intervenir en la alimentación de los adultos hipertensos que acuden al Subcentro de Salud del Área Número 2-Barrial Blanco, Cuenca período 2011-2012; a través de valoración antropométrica, encuestas alimentarias, medición de la tensión arterial y entrega del régimen DASH. Método y materiales. Estudio descriptivo de intervención acción realizado en el período Abril 2011- Febrero 2012. Se contó con la participación de 96 hipertensos, quienes fueron sometidos a los programas nutricionales elaborados. Para el levantamiento de los datos se realizaron al inicio y final encuestas nutricionales previamente validadas, a través de las cuales, se identificaron las prácticas, la actitud y el nivel de conocimientos sobre alimentación en Hipertensión. Los resultados fueron analizados mediante software SPSS Windows 11.5, Excel 2007 y FP2. Resultados. Los pacientes se mantuvieron con Sobrepeso en el 45% de los casos. A pesar de ello el 63,54% de la población logró perder peso. Los porcentajes de Hipertensión disminuyeron mientras la Normalidad superó el 11%, lo que no se puede atribuir con certeza a los efectos de la dieta ya que el 99% de los pacientes toman medicación hipotensora. Además se redujo el consumo de sodio al 25% y se incrementó la ingesta de carnes magras en 24%, lácteos descremados en 23%, hortalizas en 8%, oleaginosas en 6%, frutas en 4% y leguminosas en 2%; mejorando así el aporte de calcio, potasio y magnesio, minerales que cumplen un efecto preventivo en las complicaciones de la Hipertensión. DeCS: ESTADO NUTRICIONAL, DIETÉTICA, HIPERTENSIÓN, DIETOTERAPIA
metadata.dc.description.degree: 
Licenciada en Nutrición y Dietética
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/3863
Appears in Collections:Tesis de Pregrado

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