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Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/36515
Title: Efectos toxicológicos del arsénico en el arroz, Oryza sativa L.
Authors: Arteaga Heredia, Samantha Michelle
Calle Rivas, Diana Valeria
metadata.dc.contributor.advisor: Rosas Castro, Ruth Eugenia
metadata.dc.contributor.assessor: Donoso Moscoso, Silvana Patricia
metadata.dc.ucuenca.correspondencia: ahmichelle@hotmail.com
Valitaklle98@hotmail.com
metadata.dc.subject.other: Toxicología
Keywords: Bioquímica
Arsénico
Seguridad alimentaria
Contaminación
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescoamplio: 23 Química
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescodetallado: 2302.90 Bioquímica de Alimentos
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescoespecifico: 2302 Bioquímica
Issue Date: 19-Jul-2021
metadata.dc.ucuenca.embargoend: 2024
metadata.dc.format.extent: 120 páginas
Publisher: Universidad de Cuenca
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TBQ;798
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
Arsenic is a metalloid present in all nature, and the main source of human exposure is water and food. It has been evidenced considerable concentrations of arsenic in rice in some regions of the world, where inorganic forms are highly toxic for humans. Due to this fact, the aim of this research was to identify the toxicological effects on human health by the ingestion of contaminated rice (Oryza sativa L.) through the deep analysis of current literature, namely scientific articles published between 2010 - 2020. The applied methodology is descriptive, explanatory and integrative by means of a case study. The research was conducted in digital databases such as PubMed, among others that allowed the final selection of 55 articles. The statistical analysis contributed to the interpretation of the results, where 61.5% of the corpus indicated that there are toxicological effects on human health due to the consumption of arsenic-contaminated rice. The main chronic consequence includes the risk of cancer. Findings show that the most common arsenical form registered was (As-i), and the most used analytical method for speciation was liquid chromatography (HPLC-ICP-MS). The main edaphoclimatic factors and the most widely used biomarker to evaluate arsenic exposure were identified, too. Hence, it is important to monitor groundwater used for irrigation of rice fields; as well as the compliance with current sanitary regulations that guarantee food safety and security for human consumption.
Description: 
El arsénico es un metaloide distribuido en toda la naturaleza, y la principal fuente de exposición humana es el agua y los alimentos. En el arroz se ha evidenciado concentraciones considerables de arsénico en algunas regiones del mundo, donde la forma inorgánica es la más tóxica para el ser humano, por lo que, el objetivo general de esta investigación fue establecer los efectos toxicológicos en la salud humana por la ingesta de arroz (Oryza sativa L.) contaminado con arsénico mediante la revisión bibliográfica de artículos científicos publicados en el periodo 2010 – 2020. La metodología aplicada fue un estudio de casos de tipo descriptivo, explicativo e integrativo con la búsqueda en bases digitales como PubMed, y otras fuentes que permitió la selección final de 55 artículos. El análisis estadístico contribuyó a la interpretación de los resultados, donde el 61,5% de la población de estudio indicó que sí existen efectos toxicológicos en la salud tras el consumo de arroz contaminado con arsénico; pues los riesgos para la salud fueron las principales consecuencias crónicas que incluye el riesgo de cáncer. Además, se registró la forma arsenical más común (As-i), y el método analítico (HPLC-ICP-MS) más empleado para la especiación. A la vez, se distinguió los principales factores edafoclimáticos y el biomarcador de mayor empleo para evaluar la exposición a arsénico. Ante esto, es importante el monitoreo de aguas subterráneas empleadas para el riego de arrozales; así como el cumplimiento de normativas vigentes que garanticen la inocuidad y seguridad alimentaria en la población humana.
metadata.dc.description.degree: 
Bioquímico Farmacéutico
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/36515
Appears in Collections:Tesis de Pregrado

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