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Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/36338
Title: Determinación de la composición macronutricional, provitamina A y vitamina E del fruto de la palmera Mauritia flexuosa de las comunidades de Ayankas y Metsamkin en Limón Indanza – Morona Santiago, Ecuador
Authors: Castillo Molina, Israel
Soliz González, María Josefina
metadata.dc.contributor.advisor: Donoso Moscoso, Silvana Patricia
metadata.dc.ucuenca.correspondencia: israelcastillo015@gmail.com
mariasoliz1994@hotmail.com
metadata.dc.subject.other: Composición nutricional
Keywords: Bioquímica
Micronutrientes
Macronutrientes
Provitaminas
Vitaminas
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescoamplio: 23 Química
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescodetallado: 2301.09-1 Estructura de Polipéptidos y Proteínas
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescoespecifico: 2302 Bioquímica
Issue Date: 10-Jun-2021
metadata.dc.format.extent: 56 páginas
Publisher: Universidad de Cuenca
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TBQ;797
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
The acho palm (Mauritia flexuosa) native to the Amazon region of south American countries, existing in Ecuador - Morona Santiago, Limón Indanza in the Ayankas and Metzamkin communities. Has a fruit called "acho" of great ecological, economic and cultural value. The acho fruit has a variable weight between 40 - 85 g, has 4 morphotypes of the yellow, red, shambo, and blue shambo species. It is used by the Amazonian communities in drinks, sweets, oils, flours and chicha (fermented drink). It recognized for its micronutritional and macronutritional value. This study is descriptive with stratified samples, dividing the geographic area of each community into 5 strata. The Ayankas area of 1,530 ha and Metsamkin with an area of 288 ha. The macronutritional analysis includes the methods, moisture (NTE INEN 1462: 2013), ash (NTE INEN 563), total fat (NTE INEN 563), total protein (AOAC 2001.11) and total carbohydrates (NTE INEN 398). The analyzes were made from 2 composite samples with their duplicate. 350 g of the mesocarp of the fruit were used for each composite sample. The results obtained from the composite samples of each community, Metzamkin and Ayankas, in terms of macronutrients, highlight the total fat content with 12.74 - 14.01%, and proteins with 1.97 - 2%, respectively. For the provitamin A and vitamin E analyzes, 12 individual samples with a minimum weight of 10 g were collected. The analysis was performed by the HPLC method with 6 samples (3 Ayankas samples and 3 Metsamkin samples). High contents of provitamin A and Vitamin E were observed, in the samples analyzed in Ayankas with average values of provitamin A 11,740.55 IU / 100 g, vitamin E 25.83 IU / 100 g, and in Metsamkin with average values of provitamin A 11,712, 46 IU / 100 g, vitamin E 26.4 IU / 100 g.
Description: 
La palmera del acho (Mauritia flexuosa) nativa de la región amazónica de varios países de América del sur, existente en Ecuador - Morona Santiago, Limón Indanza en las comunidades de Ayankas y Metzamkin, presenta un fruto llamado “acho” de gran valor ecológico, económico y cultural. El fruto presenta un peso variable entre 40 – 85 g, posee 4 morfotipos de la especie amarillo, colorado, shambo, shambo azul. Es utilizado en bebidas, dulces, aceites, harinas y chicha (bebida fermentada). Se destaca por su valor micronutricional y macronutricional. Este estudio fue descriptivo con muestreos estratificados, dividiendo el área geográfica de cada comunidad en 5 estratos. Se considera la superficie en Ayankas de 1.530 ha y Metsamkin con 288 ha. El análisis macronutricional comprende de los métodos, humedad (NTE INEN 1462:2013), cenizas (NTE INEN 563), grasas totales (NTE INEN 563), proteína total (AOAC 2001,11) y carbohidratos totales (NTE INEN 398). Los análisis se realizaron a partir de 2 muestras compuestas con su duplicado. Para cada muestra compuesta se utilizaron 350 g del mesocarpio del fruto. Los resultados obtenidos de los macronutrientes destacan el contenido de grasa total con 12,74 - 14,01%, y proteínas con 1,97 - 2 %, respectivamente. Para los análisis de provitamina A y vitamina E se recolectaron 12 muestras de acho con un peso mínimo de 10 g. El análisis se realizó por el método de HPLC con 6 muestras (3 muestras de Ayankas y 3 muestras de Metsamkin). Se observaron altos contenidos de provitamina A y Vitamina E comparado con otras frutas similares, en las muestras analizadas en Ayankas con valores promedios de provitamina A 11.740,55 UI/ 100 g, vitamina E 25,83 UI/ 100 g y en Metsamkin con valores promedios de provitamina A 11.712,46 UI/ 100 g, vitamina E 26,4 UI/ 100 g.
metadata.dc.description.degree: 
Bioquímico Farmacéutico
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/36338
Appears in Collections:Tesis de Pregrado

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