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Title: Evaluación del estado nutricional en adolescentes de 15 a 18 años, que asisten al Colegio Fray Vicente Solano, Cuenca, 2010
Authors: Calle Samaniego, Edison Damian
Chalco Cando, Freddy Javier
metadata.dc.contributor.advisor: Rojas Reyes, Rosendo Iván
metadata.dc.contributor.assessor: García Alvear, Jorge Luis
Keywords: Evaluacion Nutricional
Adolescente
Estudiantes
Educacion Primaria Y Secundaria
Cuenca
Issue Date: 2011
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 89 páginas
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: MED-1668
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
Objective: To evaluate nutritional status, physical activity levels and patterns of food intake in adolescents from 15 to 18 years of Fray Vicente Solano School in the city of Cuenca. Background: The changes in lifestyle, food trends and levels of physical activity product of social influences have determinate the variations in the nutritional status worldwide. Overall nationally and in our city there is no current data on nutritional status in adolescents due to the lack of studies. Methods and procedures: Subjects were 245 students of Fray Vicente Solano School, questionnaires and forms were used to record physical activity, dietary intake and anthropometric measures. Were included adolescents of both sexes aged between 15 to 18 years, with the concurrence of themselves and informed consent of their parents. Were excluded adolescents with serious illness, under some diet and pregnant woman. Results: Of the 245 cases, 53,47% (131) are male and 46,53% (114) female, according to BMI based on Who standards, the 2,45% present deficit, 74,29% are normal and 23,26% have some degree of risk overweight or obese, a 5,31% consume a low calorie diet and a 18,78% presents a high calorie diet, the 93,88% perform light physical activity, while a 3,27% performed an intense physical activity. Conclusions: Over half of students have an adequate nutritional status, 3,32 of every 10 students have some degree of overweight or obesity risk, 1,8 of 10 students consumed a high calorie diet with predominance of carbohydrates. Of 10 students, 9,3 perform light physical activity, while a 3,26 per 100 students perform an intense activity and 2,8 a moderate physical activity. There was no significant association between nutritional status and type of feeding nor to the degree of physical activity
Description: 
Objetivo: Evaluar el estado nutricional, los niveles de actividad física y los patrones de ingesta alimentaria en adolescentes de 15 a 18 años en el Colegio Fray Vicente Solano de la ciudad de Cuenca. Antecedentes: Las modificaciones del estilo de vida, tendencias alimentarias y grado de actividad física, producto de la influencia sociocultural determinan las variantes en el estado nutricional del individuo. Metodología y procedimientos: Se reclutó aleatoriamente 245 alumnos de 15-18 años del Colegio Fray Vicente Solano, se emplearon cuestionarios y formularios para el registro de actividad física, ingesta alimentaria y medidas antropométricas. Participaron adolescentes de ambos sexos, previo asentimiento informado y consentimiento informado de sus padres, excluyéndose aquellos con enfermedad grave, bajo alguna dieta y embarazadas. Resultados: El 53.47 % son de sexo masculino, el 46.53 % de sexo femenino. El 74.29 % presentó un estado nutricional normal, el 2.45 % bajo peso y el 23.26 % algún grado de sobrepeso u obesidad. El 5.31 % consume una dieta hipocalórica y el 18.78 una dieta hipercalórica. El 93.88 % realiza actividad física baja y el 3.27 % actividad física vigorosa. Conclusiones: Más de la mitad de estudiantes presentan un estado nutricional normal. De cada 10 alumnos 3.32 presenta algún grado de sobrepeso u obesidad, 1.8 consume una dieta hipercalórica con predominio de hidratos de carbono, 9.3 realizan una actividad física baja, 3.26 de cada 100 realiza una actividad física vigorosa. No se encontró relación estadísticamente significativa entre estado nutricional y tipo de alimentación tampoco con el grado de actividad física. AU
metadata.dc.description.degree: 
Médico
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/3455
Appears in Collections:Tesis de Pregrado

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