Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/32978
Title: Control microbiológico de helados que se expenden en los espacios públicos de la ciudad de Cuenca-Ecuador
Authors: Barros Gavilanes, María José
Lituma Guamán, María José
metadata.dc.contributor.advisor: Donoso Moscoso, Silvana Patricia
Keywords: BIOQUIMICA Y FARMACIA
CONTROL MICROBIOLOGICO
HELADOS
ETAS
INOCUIDAD
Issue Date: 11-Jul-2019
metadata.dc.ucuenca.embargoend: 9-Jul-2020
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 61 p.
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TBQ;754
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
The food that is sold in the public road can involve a series of sanitary deficiencies due to the ignorance of Good Manipulation Practices by those who perform such activities, which leads to the transmission of food diseases, constituting one of the main health problems. Public worldwide. The objective of this investigative work was to control the microbiological quality of ice creams that are expended in public spaces in the Cuenca city, additional, it was observed the conditions of hygiene in the place where the product is marketed, the stalls in the cadastre selected consist of the Department of Urban Municipal Control Of GAD The type of research it was an observational study of cross-sectional design and descriptive, in which we collected 36 samples of ice cream made with water, the same microbiological analysis was performed according to the norm of Ecuador INEN NTE 706:2005, through the use of 3M Petrifilm™ Plates™. Obtained the results of the analyzed samples, established the limits of contamination and the absence of Salmonella spp. and Escherichia coli, evidencing contamination by total coliforms, Staphylococcus aureus and aerobic mesophiles, the first two parameters being those that exceeded the limit established by the norm. Finally, with the Department of Urban Control of the Municipal GAD of the City, training was given to street vendors on Good Practices of Manipulation, storage and transportation of their products.
Description: 
Los alimentos que se expenden en la vía pública pueden involucrar una serie de deficiencias sanitarias debido al desconocimiento de Buenas Prácticas de Manipulación por parte de quienes realizan tales actividades, lo que conlleva a la transmisión de enfermedades alimentarias, constituyendo uno de los principales problemas de Salud Pública a nivel mundial. El objetivo del presente trabajo fue evaluar la calidad microbiológica de los helados artesanales que se expenden en los espacios públicos de la ciudad de Cuenca utilizando los lugares registrados en el catastro del Departamento de Control Urbano del GAD Municipal del año 2014. Este fue un estudio observacional de diseño transversal y de tipo descriptivo, en el cual se recolectaron 36 muestras de helados hechos a base de agua para realizar un análisis microbiológico de acuerdo a la norma ecuatoriana INEN NTE 706:2013, mediante la utilización de Placas 3M™ Petrifilm™. Obtenido los resultados de las muestras analizadas, se establecieron los límites de contaminación y la ausencia de Salmonella spp. y Escherichia coli, evidenciando la contaminación por coliformes totales, Staphylococcus aureus y aerobios mesófilos, siendo los dos primeros parámetros los que excedieron el límite establecido por la norma. Finalmente, con el Departamento de Control Urbano del GAD Municipal de la Ciudad, se realizó la capacitación a los vendedores ambulantes sobre Buenas Prácticas de Manipulación, almacenamiento y trasporte de sus productos.
metadata.dc.description.degree: 
Bioquímica Farmacéutica
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/32978
Appears in Collections:Tesis de Pregrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Trabajo de titulación.pdftexto completo3.93 MBAdobe PDFView/Open    Request a copy


This item is protected by original copyright



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Centro de Documentacion Regional "Juan Bautista Vázquez"

Biblioteca Campus Central Biblioteca Campus Salud Biblioteca Campus Yanuncay
Av. 12 de Abril y Calle Agustín Cueva, Telf: 4051000 Ext. 1311, 1312, 1313, 1314. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-21H00. Sábados: 08H00-12H00 Av. El Paraíso 3-52, detrás del Hospital Regional "Vicente Corral Moscoso", Telf: 4051000 Ext. 3144. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-19H00 Av. 12 de Octubre y Diego de Tapia, antiguo Colegio Orientalista, Telf: 4051000 Ext. 3535 2810706 Ext. 116. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H30-19H00