Logo Repositorio Institucional

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/32699
Title: Síntesis solvotermal de nanopartículas de cobre, su encapsulación en la matriz quitosano/capsaicina y estudio de liberación
Authors: Viñanzaca Martos, Erika Johanna
metadata.dc.contributor.advisor: Cruzat Contreras, Christian Américo
Keywords: Ingenieria Quimca
Nanoparticulas
Cobre
Gelificacion Ionica
Electrohilado
Cinetica De Liberacion
Issue Date: 21-May-2019
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 77 páginas
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TQ;488
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
In the present work, the synthesis of copper nanoparticles (Cu-NPs) by a solvothermal method, and its incorporation in chitosan/capsaicin spheres and with its subsequent release studies, is reported. The Cu-NPs were synthesized by two routes, the first using ethylene glycol as solvent and the second using oleylamine at different conditions of temperature and time of synthesis. The obtained Cu-NPs were characterized by MET, UV-Vis, and IRTF and presented an average size of 9 nm and cubic morphology. In the second instance, capsaicin was extracted from chili pepper (Capsicum Pubescens) using the Soxhlet method. The extract of capsaicin obtained was a percentage of extraction of 30.64% and a concentration of capsaicin of 2134 ppm from the seeds of chili. As a third phase, Cu-NPs and capsaicin were incorporated into spheres and fibers by ionic gelation and electrospinning, respectively. Spheres and fibers were characterized by MEB and IRTF, and spheres with a size of 1.25 mm, with a porous structure and with Cu-NPs incorporated were obtained, also fibrous structures with particle agglomerates (Cu-NPs) interconnected by fibers were obtained by electrospinning. Finally, tests were carried out on the release of capsaicin and Cu-NPs from (spheres and fibers) and the release kinetics of each component was evaluated. The released amount of capsaicin and Cu-NPs was quantified by UV-Vis using capsaicin calibration curves and the colorimetric method with the formation of the tetraamino-copper (II) complex [(Cu(NH3)4]2+. The total amount of capsaicin added It was released faster from the fibers than from the spheres, while the Cu-NPs were released in a more controlled manner from the fibers. The kinetic model of release to which the release profiles were best adjusted, both capsaicin and Cu-NPs, was the model of Korsmeyer and Peppas.
Description: 
En el presente trabajo se reporta la síntesis de nanopartículas de cobre (Cu-NPs) por el método solvotermal y su incorporación en matrices esféricas y fibras de quitosano/capsaicina, con su posterior estudio de liberación. Las Cu-NPs fueron sintetizadas por dos rutas, empleando etilenglicol como solvente y empleando oleilamina a diferentes condiciones de temperatura y tiempo de síntesis, además se caracterizaron por MET, UV-Vis e IRTF y presentaron un tamaño medio de 9 nm y morfología cúbica. En segunda instancia, se extrajo capsaicina del ají rocoto (Capsicum Pubescens) empleando el método Soxhlet. El extracto de capsaicina obtenido presentó un porcentaje de extraíbles de 30,64 % y una concentración de capsaicina de 2134 ppm a partir de las semillas del ají rocoto. Como tercera fase, se incorporó las Cu-NPs y la capsaicina en esferas y fibras por gelificación iónica y electrospinning, respectivamente. Las esferas y fibras fueron caracterizados por MEB e IRTF, y se obtuvieron esferas tamaño de 1,25 mm, con estructura porosa y con Cu-NPs incorporadas, así como estructuras fibrosas con aglomerados de Cu-NPs por electrospinning. Por último, se realizaron ensayos de liberación de capsaicina y Cu-NPs a partir de las esferas y fibras, y se evaluó la cinética de liberación de cada componente. La cantidad liberada de capsaicina y Cu-NPs se cuantificó por UV-Vis empleando curvas de calibración de capsaicina y el método colorimétrico con formación del complejo tetraaminocobre (II) [(Cu(NH3)4]2+. Finamente, la cantidad total de capsaicina añadida fue liberada más rápido de las fibras que de las esferas, mientras que las Cu-NPs fueron liberadas de manera más controlada a partir de las fibras. El modelo cinético de liberación al que mejor se ajustaron los perfiles de liberación, tanto de capsaicina y de Cu-NPs, fue el modelo de Korsmeyer y Peppas.
metadata.dc.description.degree: 
Ingeniera Química
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/32699
Appears in Collections:Tesis de Pregrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Trabajo de titulación.pdftexto completo1.97 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is protected by original copyright



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Centro de Documentacion Regional "Juan Bautista Vázquez"

Biblioteca Campus Central Biblioteca Campus Salud Biblioteca Campus Yanuncay
Av. 12 de Abril y Calle Agustín Cueva, Telf: 4051000 Ext. 1311, 1312, 1313, 1314. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-21H00. Sábados: 08H00-12H00 Av. El Paraíso 3-52, detrás del Hospital Regional "Vicente Corral Moscoso", Telf: 4051000 Ext. 3144. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-19H00 Av. 12 de Octubre y Diego de Tapia, antiguo Colegio Orientalista, Telf: 4051000 Ext. 3535 2810706 Ext. 116. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H30-19H00