Title: | Propuesta de aplicación de técnicas de elaboración de pasta con especias dulces en preparaciones de cocina de autor |
Authors: | Hidalgo Lazo, Sandra Noemí Vélez Molina, Juan Pablo |
metadata.dc.contributor.advisor: | Jaramillo Granda, Marlene del Cisne |
Keywords: | Cocina De Autor Pastas Especias Dulces Pastas Aromatizadas |
Issue Date: | 4-Apr-2019 |
metadata.dc.ucuenca.paginacion: | 134 páginas |
metadata.dc.description.city: | Cuenca |
Series/Report no.: | TGAS;227 |
metadata.dc.type: | bachelorThesis |
Abstract: | Pasta is a product based on flour, eggs and water and, with the addition of a
sauce, is a very popular dish around the world. Although there are many
theories that describe its origin, it was in Italy where this delicious preparation
became famous. This product is very beneficial for health since it has the
necessary nutrients for a good diet.
In this intervention project, the objective is to change the traditional way of
presenting the pasta by flavoring it with sweet spices such as cinnamon, anise,
allspice, fennel, cloves and saffron. This work is supported by a bibliographical,
field and practical-experimental research with these ingredients, and the
technical specifications of each type of dough and the dishes are proposed as a
final presentation. In this case, the addition of ground sweet spices generates
another view of the preparation in a visual, gustatory and olfactory manner. |
Description: | La pasta alimenticia, un producto a base de harina, huevos y agua, es un plato muy apetecido en todo el mundo. Aunque hay muchas teorías que describen su origen, el país que dio a conocer este delicioso plato, fue Italia. Éste, consumido de manera moderada, es muy beneficioso para la salud ya que posee los nutrientes necesarios para una buena alimentación.
En este proyecto de intervención, el objetivo es cambiar la manera tradicional de presentar las pastas, saborizándolas con especias dulces tales como canela, anís, pimienta dulce, hinojo, clavo de olor y azafrán. Apoyados en una breve investigación teórica sobre estos ingredientes, se proponen las fichas técnicas de las masas y los platos, como presentación final. En este caso la adición de las especias dulces molidas, generan otra visión de las preparaciones, de manera visual, gustativa y olfativa. |
metadata.dc.description.degree: | Licenciado en Gastronomía y Servicios de Alimentos y Bebidas |
URI: | http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/32255 |
Appears in Collections: | Tesis de Pregrado
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.