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Title: Interacciones medicamento – nutriente y medicamento – planta medicinal en el tratamiento farmacológico de la epilepsia: revisión sistemática
Authors: Mosquera López, Erick Thomás
Bustamante Alvarez, Nancy Michelle
metadata.dc.contributor.advisor: Orellana Paucar, Adriana Monserrath
Keywords: INTERACCION MEDICAMENTO
PLANTA MEDICINAL
INTERACCION FARMACOLOGICA
EPILEPSIA
Issue Date: 13-Mar-2019
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 88 p.
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TECN;70
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
Background. Inadequate combination of prescription drugs with nutrients or plants can generate adverse effects or unexpected therapeutic results. The systematic review on this subject will favor the access to compiled information, of a scientific nature, on the possible interactions derived from the joint administration of drugs with nutrients or plants. Aim. Synthesize the scientific evidence on the clinically relevant aspects of drugnutrient and drug-plant interactions in the pharmacological treatment of epilepsy. Methodology. A qualitative systematic review of articles of primary origin on the interaction between phenytoin and nutrients or plants. Results. 816 articles were obtained by applying search equations for this study and 14 of them were selected according to the established criteria. In five of them, the absence of interactions were reported; in three, improvement in drug absorption; in one, increased toxicity; in three, synergism interactions were identified and, in two, inhibition of the anticonvulsant effect. Conclusions. The joint administration of macronutrients with phenytoin does not generate pharmacological interactions in some cases, although there are exceptions in which synergism, inhibition of pharmacological effect or improved absorption occurs. With reference to micronutrients, pyridoxine and folic acid produce synergism. In addition, supplemented folic acid and piperine, a constituent of black pepper, improve the anticonvulsant absorption while the joint administration of phenytoin with the commercial product "Noni Juice" (Morinda citrifolia L.), generates inhibition of the anticonvulsant effect. On the other hand, Rhodiola rosea produces increased toxicity of phenytoin.
Description: 
Antecedentes. La combinación inadecuada de medicamentos con nutrientes o plantas puede generar efectos adversos o resultados terapéuticos inesperados. La revisión sistemática sobre este tema favorecerá el acceso a información compilada, de carácter científico, sobre las potenciales interacciones derivadas de la administración conjunta de medicamentos con nutrientes o plantas. Objetivo. Sintetizar la evidencia científica sobre los aspectos clínicamente relevantes de las interacciones medicamento–nutriente y medicamento–planta en el tratamiento farmacológico de la epilepsia. Metodología. Revisión sistemática cualitativa de artículos científicos de origen primario sobre la interacción entre fenitoína y nutrientes o plantas. Resultados. Se obtuvieron 816 artículos mediante la aplicación de ecuaciones de búsqueda diseñadas para este estudio y se seleccionaron 14 según los criterios establecidos. En cinco de ellos se reportó ausencia de interacciones; en tres, la mejora en la absorción del medicamento; en uno, toxicidad incrementada; en tres, se identificaron interacciones de sinergismo y en dos, la inhibición del efecto anticonvulsivo. Conclusiones. La administración conjunta de macronutrientes con fenitoína no genera interacciones farmacológicas en algunos casos, aunque existen excepciones en las que se produce sinergismo, inhibición del efecto farmacológico o absorción mejorada. En referencia a los micronutrientes, la piridoxina y el ácido fólico producen sinergismo. Además el ácido fólico suplementado y la piperina, un constituyente de la pimienta negra, mejoran la absorción del anticonvulsivo mientras que la administración conjunta de fenitoína con el producto comercial “Noni Juice” (Morinda citrifolia L.) genera inhibición del efecto anticonvulsivo. Por otra parte, Rhodiola rosea produce toxicidad incrementada de la fenitoína.
metadata.dc.description.degree: 
Licenciado en Nutrición
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/32112
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