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Title: Aplicación de hierbas aromáticas a cervezas artesanales para el desarrollo de recetas con base en pollo y pavo
Authors: Barros Hurtado, Silvana Lisbeth
metadata.dc.contributor.advisor: Molina Díaz, María Augusta
Keywords: Gastronomia
Cerveza Artesanal
Hierbas Aromaticas
Carnes Blancas
Marinado
Issue Date: 2018
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 93 páginas
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TGAS;208
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
This project deals with the application of aromatic herbs to craft beers in order to achieve with these herbs a correct marinade in white meat of chicken and turkey. The purpose is also to develop author recipes. The selected herbs were guayusa, chamomile, mint, fennel and lemon verbena, this due to its great contribution in taste, smell and its ease to get them. The beers chosen for this project were Red Ale, Pale Ale, Stout, Blonde Ale, handmade; this since they have mellow characteristics and an intense flavor. These also allow to be mixed with herbs of flavor and strong smell. Then, author recipes based on chicken and turkey were developed. Thus, the main dish was “bittersweet wings with fennel and Red Ale beer”; this because a perfect balance between red beer and fennel was achieved. With this project, it was possible to generate new ideas. The purpose is to offer both, the consumer and the culinary professional, innovative recipes in order to encourage them to use craft beers with avant-garde recipes, which means a social impact.
Description: 
El presente trabajo trata sobre la aplicación de hierbas aromáticas a cervezas artesanales para lograr con ellas un correcto marinado en carnes blancas de pollo y pavo y posteriormente desarrollar recetas de autor. Las hierbas seleccionadas fueron: guayusa, manzanilla, menta, hinojo y hierba luisa; debido a su gran aporte en sabor y olor y su facilidad de obtenerlas. Las cervezas escogidas para este trabajo fueron: Red Ale, Pale Ale, Stout, Blonde Ale, de tipo artesanal debido a que éstas tienen más cuerpo, sabor intenso y se prestan para poder mezclar con hierbas de sabor y olor fuerte. Posteriormente se desarrollaron recetas de autor a base de pollo y pavo, de las cuales el plato estrella fue las alitas agridulce con hinojo y cerveza red ale; porque logro un equilibrio perfecto entre la cerveza roja y el hinojo. Con este trabajo se consiguió generar recetas de innovación buscando que al consumidor y profesional gastronómico le sirvan para impulsar el uso de cervezas artesanales con recetas de vanguardia logrando un impacto social.
metadata.dc.description.degree: 
Licenciada en Gastronomía y Servicio de Alimentos y Bebidas
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/30805
Appears in Collections:Tesis de Pregrado

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