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Title: Valoración del estado nutricional mediante el test mini Nutritional Assessment en adultos mayores ingresados en el Hospital Homero Castanier Azogues en el periodo julio-noviembre 2017
Authors: Iglesias Argudo, María Alicia
Medina Pacheco, Marcela Caridad
metadata.dc.contributor.advisor: Vintimilla Rojas, Daniela Alejandra
Keywords: Nutricion Y Dietetica
Estado Nutricional
Adulto Mayor
Cantón Azogues
Issue Date: 2018
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 76 páginas
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TECN;064
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
Malnutrition in elderly adults affects the patient’s recovery as well as his/her quality of life, becoming a frequent health problem in hospitalized patients. General Aim: To value the nutritional status of elderly adults admitted in Homero Castanier Crespo Hospital, Azogues, in the period of July-November 2017. Methodology: It is about a cross-sectional, descriptive study where 107 people, older than 65 years old, were included. The nutritional status was valued by applying the MINI NUTRITIONAL ASSESSMENT (MNA) TEST. The data was processed using the statistic program SPSS, and the tables and graphics were modified in Excel 2016. Results: The study was conducted with the same number of men as women. It was found that 58.9% were at risk of malnutrition, 34.6% had a bad nutritional status, and 6.5% had a satisfactory nutritional status. According to the MNA, there were no differences in the nutritional stratification between men and women. The age range with more prevalence of malnutrition was from 76 to 80 years of age. 53.3% showed dementia or moderated depression, 42% of the adults ingested only one meal per day, 55.1% displayed low consumption of protein sources; in addition, 59.8% did not consume fruits nor vegetables two times per day. More than half, 50.5%, showed moderate anorexia. Conclusion: The nutritional status is related to IMC, weight loss, protein consumption, and age of the patients. According to the IMC, there is a relationship between the patient’s mobility and the nutritional diagnosis
Description: 
La malnutrición en los adultos mayores, afecta tanto la recuperación del paciente como su calidad de vida, siendo un problema de salud frecuente en los pacientes hospitalizados. Objetivo General: Valorar el estado nutricional de los adultos mayores ingresados en el Hospital Homero Castanier Crespo, Azogues, en el periodo Julio-Noviembre 2017. Metodología: Se trata de un estudio transversal, descriptivo donde se incluyeron 107 personas mayores de 65 años, se valoró el estado nutricional aplicando el TEST MINI NUTRITIONAL ASSESSMENT (MNA). El procesamiento de datos fue realizado en el programa estadístico SPSS y la edición de tablas y gráficos en Excel 2016. Resultados: Se trabajó con la misma cantidad de hombres que mujeres. Se encontró que el 58,9% tenía riesgo de malnutrición, el 34,6% un mal estado nutricional y el 6,5% un estado nutricional satisfactorio, no se encontró diferencias en la estratificación nutricional según el MNA entre hombres y mujeres. El rango de edad con más prevalencia de malnutrición fue entre 76 a 80 años. El 53,3% presentaron demencia o depresión moderada, un 42,1% de adultos ingerían únicamente una comida al día, el 55,1% registro consumo bajo de fuentes proteicas, además el 59,8% no consumían frutas y verduras dos veces por día y más de la mitad, el 50,5% mostro anorexia moderada. Conclusión: El estado nutricional está relacionado con el IMC, pérdida de peso, consumo proteico y edad. Así como existe relación entre la movilidad del paciente y el diagnostico nutricional según el IMC
metadata.dc.description.degree: 
Licenciado en Nutrición y Dietética
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/29739
Appears in Collections:Tesis de Pregrado

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