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Title: Determinación de fósforo total en alimentos de producción y preparación local en la ciudad de Cuenca
Authors: Hurtado Guzhñay, César Augusto
Orellana Guzhñay, Gabriela Estefanía
metadata.dc.contributor.advisor: Ortiz Ulloa, Silvia Johana
metadata.dc.contributor.assessor: Astudillo Rubio, Gabriela Cristina
Keywords: BIOQUIMICA
DETERMINACION DE FOSFORO
ALIMENTOS
METODO COLORIMETRICO
Issue Date: 4-May-2016
metadata.dc.ucuenca.embargoend: 16-Mar-2019
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 83 p.
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TBQ;105
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
The purpose of the study was to determine the content of total phosphorus in fresh and prepared local foods, vegetable and animal origin, in Cuenca city, those foods are part of the food composition database generated by the VLIR-IUC Project Food, Nutrition and health. The determination was performed using the colorimetric method described in the AOAC No. 995.11, the analysis was carried out from residues of inorganic matter of 132 food. The results showed that most of the foods analyzed (55%) had a total phosphorus content between 10 to 50 mg/100 g corresponding to groups of vegetables and fruits; 4% had values between 201-350 mg/100 g corresponding to the group of milk and dairy products, and 2% had a higher content corresponding to this fresh cheese food chonta and morocho sweet. Whereas, food such as juices and sugar showed the lowest content of total phosphorus (<2.3 mg/100 g). In addition, the results were compared with the data of similar foods available in food composition tables from neighboring countries (Peru, Colombia, Chile, Uruguay, Argentina and Central America and Panama). Based on a paired Student test, it was found that average total phosphorus content of foods available in these tables (91.5 ± 87.9 mg/100g) was statistically higher (p < 0.001) than the average content food analyzed in this study (57.7 ± 54.8 mg/100 g).
Description: 
El propósito del trabajo fue determinar el contenido de fósforo total en alimentos locales frescos y preparados, de origen vegetal y animal de la ciudad de Cuenca, que forman parte de la base de datos de composición de alimentos generada por el Proyecto VLIR-IUC Alimentación, Nutrición y Salud. La determinación se realizó mediante el método colorimétrico descrito en la AOAC N°995.11, a partir de los residuos de materia inorgánica de 132 alimentos. Los resultados obtenidos demuestran que la mayoría de los alimentos analizados (55%) tuvieron un contenido de fósforo total entre 10 a 50 mg/100 g que corresponde a los grupos de hortalizas y frutas; el 4% presentó valores entre 201 a 350 mg/100 g que correspondió al grupo de leche y derivados lácteos y el 2% presentó un contenido superior a éste correspondiendo a los alimentos queso fresco chonta y morocho dulce. Mientras que para alimentos como jugos y azúcar se observó el menor contenido de fósforo total (< 2.3 mg/100 g). Además, los resultados se compararon con los datos de composición de fósforo total de alimentos similares disponibles en tablas de composición de alimentos de países vecinos (Perú, Colombia, Chile, Uruguay, Argentina, Centro América y Panamá). En base a un test de Student pareado, se encontró que la media del contenido de fósforo total de los alimentos disponibles en éstas tablas (91.5 ± 87.9 mg/100g) fue estadísticamente mayor (p< 0.001) que la media del contenido de los alimentos analizados en el presente trabajo (57.7 ± 54.8 mg/100 g).
metadata.dc.description.degree: 
Bioquímico Farmacéutico
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/29630
Appears in Collections:Tesis Maestrías

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