Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/28894
Title: Optimización de parámetros de fermentación de Aspergillus niger para la producción de glucoamilasas con aplicación en la clarificación de jugo de manzana
Authors: Gallardo Aguilar, Claudia Vanessa
metadata.dc.contributor.advisor: Cazar Ramírez, María Elena
Keywords: INGENIERIA QUIMICA
ACTIVIDAD ENZIMATICA
FERMENTACION
MANZANA
PRODUCCION DE GLUCOAMILASAS
Issue Date: 2017
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 44 p.
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TQ;1196
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
In the present work, a cultivation medium was optimized for fermentation in the solid state of the filamentous fungus Aspergillus niger. The set objective was to establish the conditions that maximize the production of glucoamylase enzymes, that is a result of the secondary metabolism of the fungus under study. Aspergillus niger was isolated from soil samples serial dilution. The strain of the fungus was inoculated into a culture medium formulated from rice and enriched with different proportions of glucose as a carbon source and yeast as a nitrogen source. These factors, joined to the fermentation time, allowed to establish an experimental design 23. After the established time in the experimental conditions, an isolate of hydrolytic enzymes was obtained by aqueous extraction The enzymatic isolates were evaluated for their ability to hydrolyze a starch substrate into glucose. The amount of glucose released was quantified by Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIS). The spectra of the hydrolysates were recorded in absorbance mode, this variable was applied to a calibration curve made with standard glucose solutions. The hydrolysates that showed the best enzymatic activity were generated in fermentation processes in solid state with 0.1 g of glucose, 0.1 g of yeast and 168 hours of fermentation. To evaluate the potential of enzymatic isolates with better hydrolytic activity, the potential to clarify artisanal apple juice was assessed. Changes in the percentage of transmittance of the juice without treatment versus the juice after a hydrolytic process with the enzymatic isolates were studied. The most active enzymatic isolates, selected by experimental design, generated juices with a transmittance of 31.20%. The percentage of transmittance of the juice without treatment was 0.32%. The results show that the production of enzymatic isolates, fruit of fungal metabolism, is possible under fermentation conditions in solid state and has potential application in clarification of juices.
Description: 
En el presente trabajo se optimizó un medio de cultivo para fermentación en estado sólido del hongo filamentoso Aspergillus niger. El objetivo planteado fue establecer las condiciones que maximicen la producción de enzimas glucoamilasas, resultado del metabolismo secundario del hongo en estudio. Aspergillus niger fue aislado a partir de muestras de suelo dilución seriada. La cepa del hongo fue inoculada a un medio de cultivo formulado a partir de arroz, enriquecido con diferentes proporciones de glucosa como fuente de carbono y levadura como fuente de nitrógeno. Estos factores, unidos al tiempo de fermentación, permitieron establecer un diseño experimental 23. Transcurrió el tiempo establecido en las condiciones experimentales, se obtuvo un aislado de enzimas hidrolíticas mediante extracción acuosa. Los aislados enzimáticos fueron evaluados por su capacidad de hidrolizar un sustrato de almidón en glucosa. La cantidad de glucosa liberada fue cuantificada mediante Espectrofotometría Infrarroja por Transformadas de Fourier (FTIR).Los espectros de los hidrolizados fueron registrados en modo absorbancia, siendo esta variable aplicada a una curva de calibración realizada con soluciones estándar de glucosa. Los hidrolizados que presentaron mejor actividad enzimática se generaron en procesos de fermentación en estado sólido con 0.1 g de glucosa, 0,1 g de levadura y 168 horas de fermentación. Para evaluar el potencial de aislados enzimáticos de mejor actividad hidrolítica, se valoró el potencial de clarificar jugo de manzana artesanal. Se estudiaron los cambios en el porcentaje de transmitancia del jugo sin tratamiento versus el jugo luego de un proceso hidrolítico con los aislados enzimáticos. Los aislados enzimáticos más activos, seleccionados mediante diseño experimental, generaron jugos con una transmitancia de 31,20%. El porcentaje de transmitancia del jugo sin tratamiento fue de 0,32%. Los resultados demuestran que la producción de aislados enzimáticos fruto del metabolismo fungal es posible en condiciones de fermentación en estado sólido y tiene potencial aplicación en clarificación de jugos.
metadata.dc.description.degree: 
Ingeniera Química
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/28894
Appears in Collections:Tesis de Pregrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Trabajo de titulación.pdftexto completo1.48 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Centro de Documentacion Regional "Juan Bautista Vázquez"

Biblioteca Campus Central Biblioteca Campus Salud Biblioteca Campus Yanuncay
Av. 12 de Abril y Calle Agustín Cueva, Telf: 4051000 Ext. 1311, 1312, 1313, 1314. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-21H00. Sábados: 08H00-12H00 Av. El Paraíso 3-52, detrás del Hospital Regional "Vicente Corral Moscoso", Telf: 4051000 Ext. 3144. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-19H00 Av. 12 de Octubre y Diego de Tapia, antiguo Colegio Orientalista, Telf: 4051000 Ext. 3535 2810706 Ext. 116. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H30-19H00