Title: | Revisión sistemática de los estudios sobre inocuidad alimentaria en el cantón Cuenca en el periodo 1981-2017 |
Authors: | Cárdenas Orellana, Diana Alexandra Contreras Arévalo, Diana Violeta |
metadata.dc.contributor.advisor: | Ortiz Ulloa, Silvia Johana |
metadata.dc.contributor.assessor: | Ochoa Avilés, María Angélica |
Keywords: | Adulterantes De Alimentos Contaminantes De Alimentos Inocuidad Alimentaria Microbiologia De Alimentos Revision Sistematica |
Issue Date: | 10-Oct-2017 |
metadata.dc.ucuenca.embargoend: | 10-Oct-2019 |
metadata.dc.ucuenca.paginacion: | 50 páginas |
metadata.dc.description.city: | Cuenca |
Series/Report no.: | TBQ;694 |
metadata.dc.type: | bachelorThesis |
Abstract: | The present study shows an evaluation of the existing evidence on the food safety problem in the city of Cuenca Ecuador. For this, a systematic review of the studies carried out in the study area was carried out using the digital university repositories and other searchers of scientific literature. This review, without pretending to be meta-analysis, was aimed at the collection, selection and evaluation of the information available regarding food safety, from 1981 to September 2017. Only studies on food microbiology, contaminants and adulterants were included. that could make the food harmful and qualitative studies were excluded as well as those that did not report criteria to calculate the sample size (> 15), frequency and place of sampling (3 different sites), use of methods and techniques of official analyzes, such as the AOAC (Association of Official Agricultural Chemists) standards, FDA (Food and Drug Administration), INEN. This review reported that there is a high rate of contamination by coliforms and Escherichia coli, in different foods such as: vegetables, beverages, legumes. In addition, in legumes and in soft drinks, a high percentage of mesophilic aerobes was found, so the potential use of this review is to serve as a reference at a regional level for making decisions regarding food safety, whether at the scientific level for future studies or at the level of public policies oriented towards the health of consumers. |
Description: | El presente estudio muestra una evaluación de la evidencia existente sobre el problema de inocuidad alimentaria en la ciudad de Cuenca Ecuador. Para esto, se realizó una revisión sistemática de los estudios realizados en el área de estudio recurriendo a los repositorios digitales universitarios y otros buscadores de literatura científica. Esta revisión, sin pretensión de ser meta análisis, estuvo dirigida a la recolección, selección y evaluación de la información disponible con respecto a inocuidad alimentaria, desde 1981 hasta septiembre del 2017. Se incluyeron solo los estudios en microbiología de los alimentos, contaminantes y adulterantes que pueda hacer nocivo el alimento y se excluyeron estudios cualitativos así como a aquellos que no reportaban criterios para calcular el tamaño de la muestra (>15), frecuencia y lugar de toma de las muestras (3 sitios distintos), utilización de Métodos y técnicas de análisis oficiales, como las normas AOAC (Association of Official Agricultural Chemists), FDA (Food and Drug Administration), INEN . Esta revisión reportó que hay un alto índice de contaminación por coliformes y Escherichia coli, en distintos alimentos como: hortalizas, bebidas, leguminosas. Además, en leguminosas y en bebidas analcohólicas se encontró un elevado porcentaje de aerobios mesófilos por lo que el potencial uso de esta revisión es servir como referente a nivel regional para la toma de decisiones en cuanto a inocuidad de alimentos, ya sean a nivel científico para futuros estudios o a nivel de políticas públicas orientada hacia la salud de los consumidores. |
metadata.dc.description.degree: | Bioquímica Farmacéutica |
URI: | http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/28499 |
Appears in Collections: | Tesis de Pregrado
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.