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Title: Control de glucosa, hemoglobina glicosilada y microalbuminuria en pacientes diabéticos del Hospital Básico de Paute 2016
Authors: Faicán Faicán, Aida Mariela
Peláez Cambizaca, Alía Fernanda
metadata.dc.contributor.advisor: Macero Méndez, Reina María
metadata.dc.contributor.assessor: Auquilla Díaz, Nancy Eulalia
Keywords: DIABETES MELLITUS
GLUCEMIA
HEMOGLOBINA A GLICOSILADA
PROTEINURIA
Issue Date: 2017
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 69 p.
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TECL;245
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
Background: Diabetes mellitus is a disorder that is caused by deficiency in the production or use of the hormone insulin, is considered as one of the chronic diseases with vascular complications that ultimately condition the patient's health status. Currently, glycosylated hemoglobin is the best available test showing the glycemic control of the patient with Diabetes Mellitus. There is scientific evidence that correlates long-term complications with elevated levels of HbA1c and establish the relationship between persistent hyperglycemia; Along with microalbuminuria which is a biomarker easily measured in a urine sample; The maintenance of adequate values has been shown to improve prognosis and reduce the risk of serious complications such as microvascular complications: retinopathy, nephropathy and diabetic foot. And macrovascular diseases are cardiovascular diseases, such as heart attacks, strokes, and circulatory failure in the lower limbs. Objective: Determine the level of glucose, glycosylated hemoglobin and microalbuminuria in patients with type 2 diabetes mellitus, in the diabetic club of Hospital Paute 2016 and to relate to the selected variables. Methodology: A descriptive study was carried out in 110 patients of the diabetic club of the Basic Hospital of Paute. The population studied previously signed the informed consent, and subsequently they were given a survey that were filled with data of filiation, and questions that provided us information for the study variables. Fasting serum, total EDTA blood and a morning urine sample were used to perform this procedure. The samples were processed in the Laboratory of the Diagnostic Center of the Faculty of Medical Sciences of the University of Cuenca. The information that was obtained was entered and processed in the program of Excel and SPSS version 22.0., for the respective analysis and descriptive statistics. Results: In the Diabetic Club of the Hospital of Paute, according to the determination of the diabetes control tests: glycemia of up to 126mg/dl was found in 44.5%, value greater than 141 mg/dl in 43.6%; HbA1 55.5% reported levels lower than 6% and 26.4% higher than 7%; In microalbuminuria 27.3% was found negative and a percentage of 53.6% values of 20mg/l; according to the age, 27.3% corresponded to the age of 61 years
Description: 
Antecedentes: La diabetes mellitus es un trastorno que se produce por la deficiencia en la producción o acción de la hormona insulina, se considera como una de las enfermedades crónicas con complicaciones vasculares que en definitiva condicionan el estado de salud del paciente diabético. Actualmente, la hemoglobina glucosilada es la mejor prueba disponible que muestra el control glucémico del paciente con Diabetes Mellitus. Existe evidencia científica que correlaciona las complicaciones a largo plazo con los niveles elevados de HbA1 y establecen la relación entre la hiperglucemia persistente; junto con la microalbuminuria que es un biomarcador fácilmente medido en una muestra de orina; se ha demostrado que el mantenimiento de los valores adecuados mejora el pronóstico y disminuye el riesgo de complicaciones graves como las microvasculares: retinopatía, nefropatía y pie diabético. Y las macrovasculares son las enfermedades cardiovasculares, como los ataques cardiacos, los accidentes cerebrovasculares y la insuficiencia circulatoria en los miembros inferiores. Objetivo general: Determinar el nivel de glucosa, hemoglobina glicosilada y microalbuminuria en pacientes con Diabetes Mellitus tipo 2, en el club de diabéticos del Hospital de Paute 2016 y relacionar con las variables seleccionadas. Metodología: Se realizó un estudio de tipo descriptivo en 110 pacientes del club de diabéticos del Hospital Básico de Paute. La población estudiada previamente firmó el consentimiento informado, y posteriormente se les entregó una encuesta que fueron llenadas con datos de filiación, y preguntas que nos proporcionó información para las variables de estudio. Para la realización de este procedimiento se utilizó suero en ayunas, sangre total con EDTA y una muestra de orina matinal. Las muestras fueron procesadas en el Laboratorio del Centro de Diagnóstico de la Facultad de Ciencias Médicas de la Universidad de Cuenca. La información que se obtuvo fue ingresada y procesada en el programa de Excel y SPSS versión 22.0., para el respectivo análisis y la estadística descriptiva. Resultados: En el Club de Diabéticos del Hospital de Paute según determinación de las pruebas de control de la diabetes se presentó: glicemia basal de hasta 126mg/dl en el 44.5%, valor mayor a 141 mg/dl en el 43.6%; la HbA1 el 55.5% reportó niveles menores a 6% y el 26.4% mayor a 7%; en cuanto a microalbuminuria el 27.3% se encontró negativo y un porcentaje de 53.6% valores de 20mg/l; de acuerdo a la edad el 27.3 % correspondió a mayor de 61 años
metadata.dc.description.degree: 
Licenciado en Laboratorio Clínico
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/27215
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