Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/27213
Title: Estado nutricional y hábitos alimenticios del adulto mayor jubilado, Asociación 12 de abril Cuenca, 2016
Authors: Alcívar Lalvay, Mercedes Elizabeth
Gutiérrez Siavichay, Johanna Natali
metadata.dc.contributor.advisor: Clavijo Morocho, Nube Janeth
metadata.dc.contributor.assessor: Arce Guerrero, Narcisa Eugenia Cumandá
Keywords: ESTADO NUTRICIONAL
ADULTO MAYOR
HABITOS ALIMENTARIOS
Issue Date: 2017
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 71 p.
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: ENF;718
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
Background: Eating habits are the ones that determine the nutritional status of humans. This depends of the availability, the requirement, the intake and the amount of food we consume. In addition, these play an important role for an optimal performance of the different activities that the human develops. Being elderly, the practice of unhealthy eating habits, plus a physical inactivity and other factors of age, such as physical, psychological and social changes, can produce a series of complications such as poor diet, obesity and malnutrition. General Objective: To determine the nutritional status and eating habits of the retired elderly people, of the "Association 12 de Abril" from Cuenca, 2016 Methodology: a descriptive, quantitative, cross - sectional study was carried out with a finite universe of 60 elderly adults. The research technique was the observation and for the compilation of information we applied forms. Two instruments were used to collect the information: "Mini Nutritional Assessment" (MNA) and consume of habits and feeding practices. Lera. L. Results: In the retired elderly people of the “Association 12 de Abril”, according to the MNA form, 95% of people in this study have a normal nutritional status, followed by 3% that show a risk of malnutrition and 2% suffer from malnutrition. However, according to the OMS classification of nutritional status, 45% of respondents have a normal weight, 35% of the specimen are overweight, and 15% are obese. Within the feeding habits, 97% drink water, 71.6% fast food, and 60% eat bread. Conclusion: The nutritional habits are those that influence the nutritional status of older adults of the "April 12 Association", since in the present investigation 45% is with normal weight according to OMS classification
Description: 
Antecedentes: Los hábitos alimenticios son determinantes del estado nutricional de los seres humanos, dependiendo de la disponibilidad, requerimiento, ingesta y cantidad de alimentos consumidos. Tratándose de adultos mayores, la práctica de hábitos alimentarios poco saludables, acompañados del sedentarismo y otros factores propios de la edad como cambios físicos, psicológicos y sociales, pueden producir complicaciones tales como mala alimentación, obesidad y desnutrición. Objetivo General: Determinar el estado nutricional y hábitos alimenticios del adulto mayor Jubilados, de la “Asociación 12 de Abril” Cuenca, 2016 Metodología: Se realizó un estudio descriptivo, cuantitativo de corte transversal, con un universo finito de 60 adultos mayores. La técnica de investigación fue observación y recolección de información se utilizó como instrumentos: 2 formularios: MNA (Mini Nutricional Assessment), y Consumo de Hábitos y Prácticas Alimentarias. (Lera. L. 2015) Resultados: En los adultos mayores jubilados de la “Asociación 12 de Abril” se encontró que en formulario MNA, (Mini Nutricional Assessment) el 95% están en un estado nutricional normal, seguido 3% presentan riesgo de malnutrición, 2% tienen malnutrición. Sin embargo, según la clasificación de la OMS, (Organización Mundial de la Salud) el estado nutricional de 45% encuestados tiene un peso normal, mientras 35% están con sobrepeso y 15% con obesidad. Dentro de los hábitos alimentarios 97% ingiere agua, 71,6% consume comida rápida, y 60% ingieren pan. Conclusión: Los hábitos alimenticios influyen en el estado nutricional de los adultos mayores de la “Asociación 12 de Abril”, puesto la presente investigación el 45% se encuentra con peso normal acuerdo a la clasificación la OMS
metadata.dc.description.degree: 
Licenciado en Enfermería
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/27213
Appears in Collections:Tesis de Pregrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PROYECTO DE INVESTIGACIÓN.pdf1.51 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Centro de Documentacion Regional "Juan Bautista Vázquez"

Biblioteca Campus Central Biblioteca Campus Salud Biblioteca Campus Yanuncay
Av. 12 de Abril y Calle Agustín Cueva, Telf: 4051000 Ext. 1311, 1312, 1313, 1314. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-21H00. Sábados: 08H00-12H00 Av. El Paraíso 3-52, detrás del Hospital Regional "Vicente Corral Moscoso", Telf: 4051000 Ext. 3144. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-19H00 Av. 12 de Octubre y Diego de Tapia, antiguo Colegio Orientalista, Telf: 4051000 Ext. 3535 2810706 Ext. 116. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H30-19H00