Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/27201
Title: Propuesta de aplicación del taxo y mango en técnicas de repostería de autor
Authors: Hurtado Córdova, José Andrés
metadata.dc.contributor.advisor: Cordero Maldonado, Ana Lía
Keywords: REPOSTERIA
TAXO
CURUBA
GULLAN
MANGO
POSTRES
Issue Date: 2017
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 150 p.
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TGAS;177
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
Taxo (curuba) and mango are tropical fruits that are often found in our country, the first is unknown in the whole world and the second is openly known and used worldwide, are harvested for different seasons and both possess organoleptic characteristics totally different, but in question to the color are similar, also the gastronomic application in desserts of these products has been limited and the proposal of the project of its application in pastry will help for the production of the same ones. The author's pastry is a proposal with a broad vision, with a number of useful applications in the professional life, providing a better developed sensorial experience and it is for this reason that the use of color is of great importance so that the first impact it receives the consumer is positive. With color application techniques on a plate, it is possible to boost the taxo and mango as versatile fruits for the realization of new flavors and experiences in pastries, that is why they join two branches like: the chromatic and pastry’s techniques, in such a way that an optimal result is achieved in the visual and gustatory field.
Description: 
El taxo (curuba) y el mango son frutas tropicales que se encuentran a menudo en nuestro país, el primero tiene una baja popularidad en el mundo entero y el segundo es abiertamente conocido y utilizado a nivel mundial, se cosechan por temporadas diferentes y ambas poseen características organolépticas totalmente diferentes, pero en cuestión al color son similares, asimismo la aplicación gastronómica en postres de estos productos se ha visto limitada y la propuesta del proyecto de su aplicación en repostería ayudará para la mayor producción de las mismas. La repostería de autor es una propuesta con una visión amplia, con una gran cantidad de aplicaciones útiles para la vida profesional, brindando una experiencia sensorial mejor desarrollada y es por este motivo que la utilización del color es de gran importancia para que el primer impacto que recibe el consumidor sea positivo. Con técnicas de aplicación del color en un plato se logra impulsar al taxo y al mango como frutas versátiles para la realización de nuevos sabores y experiencias en la repostería, es por eso que se unen dos ramas como la cromática y la repostería de tal manera que se alcance un resultado óptimo en el campo visual y gustativo.
metadata.dc.description.degree: 
Licenciado en Gastronomía y Servicios de Alimentos y Bebidas
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/27201
Appears in Collections:Tesis de Pregrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Trabajo de Titulación.pdf28.08 MBAdobe PDFView/Open
Recetario_Trabajo de Titulación.pdf21.17 MBAdobe PDFView/Open
Trabajo de Titulación_Degustación.xlsx73.6 kBMicrosoft Excel XMLView/Open
Trabajo de Titulación_Encuestas.xlsx144.57 kBMicrosoft Excel XMLView/Open


This item is protected by original copyright



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Centro de Documentacion Regional "Juan Bautista Vázquez"

Biblioteca Campus Central Biblioteca Campus Salud Biblioteca Campus Yanuncay
Av. 12 de Abril y Calle Agustín Cueva, Telf: 4051000 Ext. 1311, 1312, 1313, 1314. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-21H00. Sábados: 08H00-12H00 Av. El Paraíso 3-52, detrás del Hospital Regional "Vicente Corral Moscoso", Telf: 4051000 Ext. 3144. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-19H00 Av. 12 de Octubre y Diego de Tapia, antiguo Colegio Orientalista, Telf: 4051000 Ext. 3535 2810706 Ext. 116. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H30-19H00