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http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/25548
Title:
Relación entre el consumo de frituras y estado nutricional en niños y niñas menores de cinco años que asisten al Centro de Desarrollo Infantil Gregorio Cordero Crespo de la ciudad de Azogues
Other Titles:
Relationship between fried food consumption and
nutritional status in a group of children under five
registered in the CDI Gregorio Cordero Crespo
Azogues city
The purpose of this research study is to determine the relationship between fried
food consumption and nutritional status in a group of children under five registered in the CDI
Gregorio Cordero Crespo Azogues city. A cross-sectional descriptive study was conducted, in which
63 children under five years (36 boys and 27 girls) were studied. In the CDI children’s center did
not exist some data regarding undernourishment children; however, while the process of the study
92.1% of children had a normal nutritional status, 4.7% showed overweight and 3.2% proved
obesity. Regarding the level of physical activity the results showed 88.9% as a low category and
11.1% as a moderate category, and based on the importance of this last variable it is important to
highlight the age of participants, considering that in this city the extracurricular sports activities are
offered for children over 6 years. Additionally, while applying the Chi-square test, it was determined
that there was no a relation between the nutritional status and the frequency of consumption
of snacks. Therefore, the data could be considered as a possible reflection of the family diet,
considering that the purchasing power is on the parents and not the children.
Description:
El objetivo del estudio fue conocer la relación entre el consumo de frituras y estado nutricional en un grupo de niños y niñas menores de cinco años matriculados en el Centro de Desarrollo Infantil (CDI) Gregorio Cordero Crespo de la ciudad de Azogues. En el estudio descriptivo de corte transversal, participaron 63 niños y niñas menores de cinco años (36 niños y 27 niñas).
En el CDI no existió a la fecha de evaluación niños con desnutrición, el 92.1% presentó un estado nutricional normal, el 4.7% mostró sobrepeso y el 3.2% tuvo obesidad. El nivel de actividad física presentó un 88.9% para la categoría bajo y 11.1% para la categoría moderada y por la importancia de esta variable se debe resaltar la edad de los participantes, en virtud de que en esta ciudad las prácticas deportivas extra curriculares se ofertan para niños mayores a los 6 años. Adicionalmente se determinó que no existe relación entre el estado nutricional y la frecuencia de consumo de snacks, al aplicar la prueba Chi- Cuadrado. Los datos podrían ser considerados como posible reflejo de la alimentación familiar, considerando que el poder adquisitivo se encuentra en los padres y no en los niños.
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