Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/25098
Title: Analisis bromatológico inter-laboratorio de harina de centeno a ser utilizado como patrón secundario de análisis
Authors: Cabrera Medina, Jorge Omar
Peralta Herrera, Jessica Valeria
metadata.dc.contributor.advisor: Ortiz Ulloa, Silvia Johana
Keywords: PATRON SECUNDARIO
HARINA CENTENO
GRAFICAS CONTROL
ESTUDIO INTER-LABORATORIO
Issue Date: 2016
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 75 p.
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TBQ;655
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
The objective of this research was to perform an inter-laboratory study using a secondary standard of rye flour for food analysis. The participating laboratories in this comparative study were the Laboratory of Food Analysis for public service ofthe Cuenca University and the Laboratory of Food and Nutrition (VLIR-IUC) of the Department of Biosciences of Cuenca University. The analytical parameters were: humidity, dry matter, ash, total protein, total fat and total carbohydrates. Also, salt content (chlorides) was determined in one of the laboratories. For the analysis of the different parameters, the established methodologies in each laboratory were utilized. With the generated data, Levey-Jennings control charts were made for each parameter and laboratory for further control using the secondary standard in both of the participating laboratories. The results were statistically evaluated by means of one tailed T Student tests with a significance level of 5%. Also,intra (within) - and inter (between)-day precision were determined following the ANOVA method and were expressed as coefficient of variation in percentage(%CV). All the statistical analyses were executed in the Microsoft Excel and STATA 10.0 programs.For both laboratories, the intra- and inter- day coefficients of variation did not surpass 15%, which is the recommended value for proximate analysis. On the other hand, significant differences were found in the analysis of fat, humidity-dry matter and carbohydrates, which can be attributed to the differences in the methodologies, temperature and analysis equipment, and in a minor degree to the personnel of analysis and random error.
Description: 
El objetivo de esta investigación fue realizar un estudio inter-laboratorio bromatológico a partir de un patrón secundario de harina de centeno. Los laboratorios participantes de este estudio comparativo fueron el Laboratorio de Análisis Bromatológico para atención al público de la Universidad de Cuenca y el Laboratorio de Alimentos y Nutrición (VLIR-IUC) del Departamento de Biociencias. Los parámetros del análisis fueron: humedad, materia seca, cenizas, proteína bruta total, grasa total y carbohidratos totales. También el contenido de sal (cloruros) se analizó en uno de los laboratorios. Para los análisis de los diferentes parámetros se utilizaron las metodologías establecidas en cada laboratorio.Con los datos generados se realizaron gráficas de controlLevey-Jennings para cada parámetro y laboratoriopara el posterior control de análisis utilizando el patrón secundario dentro de los dos laboratorios participantes. Los resultados fueron evaluados estadísticamente mediante pruebas T de Student de una cola utilizando un nivel de significancia del 5%. Además se determinó la precisión intra- e inter-día siguiendo el método ANOVA y se expresó como porcentaje de coeficiente de variación (% CV). Todos los análisis fueron realizados en los programas Microsoft Excel 2013 y STATA 10.0. Para ambos laboratorios, los coeficientes de variación inter- e intra-día no sobrepasaron el 15%, que es lo recomendado para análisis proximal. Por otro lado, se encontraron diferencias significativas en los análisis de grasas, humedad-materia seca y carbohidratos, que pueden atribuirse a las diferencias metodológicas, temperatura y equipos de análisis, y en menor grado a los analistas y al azar.
metadata.dc.description.degree: 
Bioquímico Farmacéutico
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/25098
Appears in Collections:Tesis de Pregrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
trabajo de titulacion.pdf2.24 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Centro de Documentacion Regional "Juan Bautista Vázquez"

Biblioteca Campus Central Biblioteca Campus Salud Biblioteca Campus Yanuncay
Av. 12 de Abril y Calle Agustín Cueva, Telf: 4051000 Ext. 1311, 1312, 1313, 1314. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-21H00. Sábados: 08H00-12H00 Av. El Paraíso 3-52, detrás del Hospital Regional "Vicente Corral Moscoso", Telf: 4051000 Ext. 3144. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-19H00 Av. 12 de Octubre y Diego de Tapia, antiguo Colegio Orientalista, Telf: 4051000 Ext. 3535 2810706 Ext. 116. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H30-19H00