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Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/23619
Title: Evaluación de dos tipos de fitasa sobre la productividad y calidad de huevos en codornices
Authors: Villacis Vivar, Liliana Paola
Vizhco Minchala, Cristóbal Israel
metadata.dc.contributor.advisor: Rodríguez Saldaña, Diego Fernando
Keywords: Codorníz
Fitasa
Huevo
Issue Date: 2016
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 111 páginas
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TV-;258
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
The main purpose of this research is to evaluate two types of phytase (fungal and bacterial) in regards of the productivity and quality of the quail egg on its stance phase. The investigation was made in the Alejo Farm located in Cruz Calle, Sinincay. The method used was the Bloques Completamente al Azar (D.B.A.) of six treatments with 10 repetitions. As a result of it, we used the Method of Duncan in a 5% which is the combination of ANOVA and orthogonal polynomials. The results working with this method was ten quails for each experimental unit with a grand total of six hundred birds. The treatments used to prove the success of this research were: T1) Diet Control (normal diet without phytase), T2) Negative Diet Control (application of the nutrition facts matrix without phytase), T3) Quantum Blue without nutrition facts matrix for formulation (T1 + enzyme On Top 120g/TM), T4) Quantum Blue with nutrition facts matrix for formulation (120g/TM), T5) Ronozyme NP without nutrition facts matrix for formulation (T1 + enzyme On Top 90g/TM), and T6) Ronozyme NP with nutrition facts matrix for formulation (90g/TM). All the information of this investigation has been analyzed, organized and systematized under a SPSS. The supplementation feeding with phytase had a significant effect (p<0,05) over the egg production and quality parameters: weight, shell thickness, yolk and morphological index. Quails fed with phytase using the method T3 had a significant increase in the egg weight with an average of 12,53gr than quails fed under the methods of diet control and negative diet control. Besides that, we could observe a great increase of 0,2636mm on the shell thickness using the method T6, and the yolk index average was between of 0,44%-0,46% as well. Finally, the morphological index average was between of 76,72%-77,57%, and it is considered a typical elliptical shape. These results determined that all the methods practiced work for this variable. There was not a significant differences (P>0,05) in the following variables: Weekly mortality, accumulative mortality, weekly stance phase, fárfara eggs, bird weight, and yolk color. The higher income was obtained with the T4 reaching a B/C of 1,17 USD.
Description: 
En la presente investigación, se evaluó dos tipos de fitasa (fúngica y bacteriana) sobre la productividad y calidad del huevo en codornices en fase de postura. Llevándose a cabo en la Granja Alejo, en la parroquia Sinincay, sector Cruz Calle. Se utilizó el diseño de Bloques Completamente al Azar (D.B.A) de 6 tratamientos con 10 repeticiones, como análisis funcional, se utilizó la prueba de Duncan al 5%, ANOVA, polinomios ortogonales. Cada unidad experimental alojo 10 codornices, con un total de 600 aves. Los tratamientos fueron: T1) Dieta control (dieta normal sin fitasa); T2) Dieta control negativo (aplicando la matriz de valores nutricionales sin el uso de fitasa); T3) Quantum Blue® sin valor en matriz nutricional para formulación (T1 + enzima On Top 120 g/TM); T4) Quantum Blue® con valor en matriz nutricional para formulación (120g/TM); T5) Ronozyme NP® sin valor en matriz nutricional para formulación (T1 + enzima On Top 90g/TM); T6) Ronozyme NP® con valor en matriz nutricional para formulación (90g/TM). La sistematización de la información se organizó en una base de datos y fueron analizadas en el programa SPSS. Se obtuvo un efecto significativo (p<0,05) sobre las variables peso de los huevos, grosor de la cáscara, índice de yema e índice morfológico. El peso de los huevos fue mayor para T3 con un promedio de 12,53gr, se observa un mayor grosor de la cáscara en T6 con 0,2636mm, se determinó para el índice de yema un rango de 0,44-0.46%, lo que determino buena calidad en los tratamientos, el índice morfológico se encontró en un rango de 76,72%-77,57%, manifestando una forma elíptica típica. El mayor ingreso económico, se obtuvo con el T4, alcanzando un B/C de 1,17 USD.
metadata.dc.description.degree: 
Médico Veterinario Zootecnista
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/23619
Appears in Collections:Tesis de Pregrado

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