Title: | Propuesta de una guía gastronómica de platos típicos del cantón Gualaceo |
Authors: | Pérez Ulloa, Steven Froilán |
metadata.dc.contributor.advisor: | Sarmiento Arévalo, Clara Aidee |
metadata.dc.subject.other: | Alimentos |
Keywords: | Gastronomía Platos tíipicos Cocina tradicional |
Issue Date: | 11-Nov-2016 |
metadata.dc.format.extent: | 98 páginas |
Publisher: | Universidad de Cuenca |
metadata.dc.description.city: | Cuenca |
Series/Report no.: | TGAS;147 |
metadata.dc.type: | bachelorThesis |
Abstract: | This monograph project recollects the traditional recipes from town of Gualaceo, using the traditional goods from it own land and by looking forward to investigate and elaborate original recipes. So far we have found various recipes that have become part of the culinary art. In total, we have elaborate about 20 recipes which we distribute them among soaps, entries, genus, sweets and drinks. In order to explain the culinary methods used, we have tried to create an innovated recipe book. In which includes photographs of each recipe and descriptions of the methods been used, time management, temperature, ingredients, utensils and steps of preparation. In addition, we interview to the most important people in the town, which in fact they are the protagonist of this investigation not only by giving us their recipes but by telling us the stories that comes with them and the tradition ingrained in every recipe that has pass from generation to generation. |
Description: | Este trabajo de monografía recoge las recetas de platos típicos del cantón Gualaceo con la utilización de productos tradicionales del mismo con el objetivo de investigar y conocer la elaboración de recetas originales. Fueron identificados varios platos que forman parte del arte culinario, en total se elaboraron 20 recetas distribuidas en sopas, entradas, géneros, dulces y bebidas.
Se diseñó un recetario innovador ya que incluye fotografías de los platos, con descripción clara y concisa de las técnicas culinarias utilizadas, manejo de tiempos, temperaturas, ingredientes, equipo básico y procesos de preparación.
Se realizaron entrevistas a los personajes más importantes del cantón Gualaceo quienes son las protagonistas de este trabajo de investigación, además de proporcionar las recetas narraron las historias que acompañan a cada plato ya que cada uno de ellos está arraigado a una tradición que ha sido transmitida de generación en generación. |
metadata.dc.description.degree: | Licenciado en Gastronomia y Servicios de Alimentos y Bebidas |
URI: | http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/23490 |
Appears in Collections: | Tesis de Pregrado
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.