Title: | Estado nutricional e intervención dietética al personal administrativo de la Coorporación Eléctrica del Ecuador (CELEC EP) Unidad de Negocio Hidropaute. Julio 2014- enero 2015 |
Authors: | Vintimilla Rojas, Daniela Alejandra Moscoso Sarmiento, María Fernanda |
metadata.dc.contributor.advisor: | Palacios Santana, Gicela Monserrate |
metadata.dc.contributor.assessor: | Abril Ulloa, Sandra Victoria |
Keywords: | Estado Nutricional Intervencion Dietetica Educacion Nutricional Actividad Motora Sector Publico Personal Administrativo Cantón Paute |
Issue Date: | 1-Jan-2015 |
metadata.dc.ucuenca.paginacion: | 104 páginas |
metadata.dc.description.city: | Cuenca |
Series/Report no.: | TECN;041 |
metadata.dc.type: | bachelorThesis |
Abstract: | Nutrition is the prime determiner for health as well as the physical and mental performance in each individual.
OBJECTIVE: Determine the nutritional state and perform dietary intervention for the administrative personnel of the Electrical Corporation of Ecuador – Hidropaute
METODOLOGY: A quasi-experimental uncontrolled study was conducted from july 2014 to january 2015, comprised of 58 people between the ages of 20 and 64. The weight and height of each person was taken at the beginning, during, and at the end of the study to classify the nutritional state, in accordance with the parameters indicated by the World Health Organization, and surveys were conducted regarding food consumption in various periods to determine the preference and dietary habits of the individual. Based on the results of the study, a healthy nutritional proposal was developed in accordance with the necessities of the population. Physical exercise was also promoted three times a week in the company’s installations grounds as complement to the diet, which includes dance therapy, soccer, and basketball.
RESULTS: The percentage of the initial normal weight was 51.7% and finally 65.5%; the excess weight in the initial stage was 33.3% and after the intervention, it was diminished to 24%; the obesity level 1 dropped from 11.6% to 10.5% and finally the obesity level 2 of 1.7% dropped to 0%, demonstrating the effectiveness of the treatment.
CONCLUSION: The dietary intervention along with physical activity gave favorable results in the weight of the participants and in their dietary habits |
Description: | La nutrición es el principal determinante del estado de salud, desempeño físico y mental de cada individuo.
OBJETIVO: Determinar el estado nutricional y realizar intervención dietética al personal administrativo de la Corporación Eléctrica Del Ecuador - Hidropaute
METODOLOGÍA: Se realizó un estudio cuasi experimental no controlado en el período de julio 2014 a enero del 2015, formado por 58 personas entre 20 y 64 años. Se tomó peso y talla de cada individuo al inicio, durante y al final del estudio para clasificar el estado nutricional de acuerdo a los parámetros impuestos por la Organización Mundial de la Salud, y se efectuaron encuestas de consumo alimentario en varias etapas, para determinar las preferencias y hábitos alimentarios individuales.
Sobre la base de los resultados del estudio se elaboró una propuesta nutricional saludable de acuerdo a las necesidades de la población. Y se promovió el ejercicio físico como complemento a la dieta, en actividades de bailoterapia, fútbol y básquet tres veces por semana en las instalaciones de la empresa.
RESULTADOS: El porcentaje de peso normal inicialmente fue del 51,7% y finalmente del 65,5%; el sobrepeso en la etapa inicial fue del 33,3% y después de la intervención disminuyó al 24%; la obesidad grado 1 pasó del 11,6% al 10,5%, y finalmente la obesidad grado 2 del 1,7% bajo al 0%, demostrando así la efectividad del tratamiento.
CONCLUSIÓN: la intervención dietética más la actividad física dio resultados favorables en el peso de los participantes y en sus hábitos alimentarios. |
metadata.dc.description.degree: | Licenciada en Nutrición y Dietética |
URI: | http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/21251 |
Appears in Collections: | Tesis de Pregrado
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