Logo Repositorio Institucional

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/20899
Title: Manual de procedimientos operativos para restaurantes de comida rápida
Authors: Bermeo Méndez, Verónica Patricia
Caldas Molina, Claudia Adriana
metadata.dc.contributor.advisor: Valverde Minchala, John Milton
Keywords: Manual De Procedimientos
Comida Rapida
Issue Date: 2014
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TGAS;110
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
Fast food has been present in humanity since a long time ago. Fast food is a style of food that as its name says is fast. It presents many characteristics such as speed when cooking in order to have an immediate consume, simplicity on its presentation and variety on its ingredients. The operating procedures manual for fast food is an indispensable tool for the development of daily activities within the restaurant, it is a personal guide for the ones who work in the enterprise. Basic concepts are exposed on this about cooking, hygiene, sanity, cleaning, disinfection, proper handling of the different kinds of food, records of receiving, storing, and corresponding functions to each job. For a long time it has been debated on fast food consumption and its effects on people’s health but the bad reputation that was given to it is because of the lack of basic knowledge of good manufacturing practices and the disrespect for quality standards.
Description: 
Comida Rápida o FastFood en ingles se encuentra presente entre la humanidad desde hace mucho tiempo. La comida rápida es un estilo de alimentación como su nombre lo indica rápido. Presenta varias características entre las más importantes la rapidez al momento de la preparación para un consumo inmediato, la simplicidad en su presentación, la variedad de sus ingredientes. El manual de procedimientos operativos para restaurantes de comida rápida es una herramienta indispensable para el desarrollo de las actividades diarias dentro del restaurante, es una guía para el personal que labora dentro de la empresa. Conceptos básicos se exponen en el mismo sobre cocina, higiene y sanitización, limpieza, desinfección, manejo adecuado de los diferentes tipos de alimentos, fichas de recepción, almacenaje, funciones correspondientes a cada puesto de trabajo. Mucho tiempo se ha debatido sobre el consumo de comida rápida y sus efectos sobre la salud de las personas pero la mala fama que se la ha dado a la misma, se debe en gran parte a la falta de conocimientos básicos sobre buenas prácticas de manufactura y el irrespeto por los estándares de calidad.
metadata.dc.description.degree: 
Licenciada en Gastronomía y Servicio de Alimentos y Bebidas
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/20899
Appears in Collections:Tesis de Pregrado

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
tesis.PDF.pdftesis3.49 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Manual.pdfmanual915.92 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is protected by original copyright



This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons

 

Centro de Documentacion Regional "Juan Bautista Vázquez"

Biblioteca Campus Central Biblioteca Campus Salud Biblioteca Campus Yanuncay
Av. 12 de Abril y Calle Agustín Cueva, Telf: 4051000 Ext. 1311, 1312, 1313, 1314. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-21H00. Sábados: 08H00-12H00 Av. El Paraíso 3-52, detrás del Hospital Regional "Vicente Corral Moscoso", Telf: 4051000 Ext. 3144. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-19H00 Av. 12 de Octubre y Diego de Tapia, antiguo Colegio Orientalista, Telf: 4051000 Ext. 3535 2810706 Ext. 116. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H30-19H00