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Title: Estudio microbiológico en las leches de vaca de consumo humano en las parroquias Tarqui y Victoria del Portete del Cantón Cuenca-Ecuador. 2007
Authors: Molina Matute, Marcos
Roldán Fernández, José Vicente
Keywords: CONTAMINACION
MICROORGANISMS
Issue Date: Dec-2012
metadata.dc.ucuenca.paginacion: pp. 44-53
Publisher: Universidad de Cuenca. Facultad de Ciencias Médicas
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: 610.05;si1861
metadata.dc.type: Article
Abstract: 
Methodological Design: A descriptive study was made, with a representative and randomized sam - ple, made up by 100 samples of industrialized milk and 200 samples of milk from buckets. These samples were applied to Blood Agar and Mac Conkey’s Agar. The bucket samples were collected at two different times: fist at post-milking and the second at noon during the milk’s delivery in the city of Cuenca. This was done to determine the bacterial growth between two times. A survey was conduced in the city of Cuenca to know if there is any relation between the milk buyer’s level of education and the type of milk they con - sume. The analysis of the results was computed using SPSS 15 software and Excel. Results: In the different growth mediums the level of contamination was from 66% to 70%, corresponding almost entirely to the samples of the bucket milk. The positive results of the morning samples were of 68-82% and of the noon samples of almost 100%, with more than 100000 CFU, showing a significant increase in the levels of contamination. The most common microorganism were the Staphylococcus aureus and the Escherichia coli . Finally the people with lower level of education were the ones that preferred to consume milk sold from buckets. Conclusions: The levels of contamination in milk for human consumption were high, almost exclu - sively related Objective: To determinate the microbial contamination of cow milk for human consumption in the parishes of Tarqui and Victoria del Portete, located in the district of the city of Cuenca.to bucket milk, in the parishes of Tarqui and Victoria del Portete. Plus, the longer milk was exposed to polluting factors, the greater was its level of contamination. The isolated bacteria were pathogenic to humans orally. And the lower the level of education of the people, the more the consumed milk with low health standards, bucket milk.
Description: 
Objetivo: Determinar la contaminación microbiana de la leche de vaca para consumo humano en las parroquias Tarqui y Victoria del Portete del Cantón Cuenca. Diseño Metodológico: Se realizó un estudio descriptivo, con una muestra representativa y al azar, constituido por 100 muestras de leche industrializada y 200 de leche de balde, sembradas en medios de Agar Sangre y Mac Conkey. Las muestras de balde se recogieron en dos horarios: el primero posterior al ordeño y el segundo al medio día durante su entrega en la ciudad de Cuenca, para determinar el cre - cimiento bacteriano entre este lapso de tiempo. Se realizó una encuesta en la ciudad de Cuenca para saber si hay relación entre el nivel educativo de las personas y el tipo de leche que consumen. El análisis de los resultados se realizó en un ordenador mediante el software SPSS 15 y Excel. Resultados: En los diferentes medios de cultivo el nivel de contaminación llego de un 66% al 70%, co - rrespondiendo casi en su totalidad a las muestras de las leches de balde. Los resultados positivos en la mañana fueron de un 68-82% y en la tarde a casi un 100% con más de 100000 UFC, observándose un aumento sustancial en los niveles de contaminación. Los microorganismos más frecuentes fueron el E s- tafilococo aureus y Escherichia coli . Las personas con menor nivel de instrucción fueron las que prefe - rentemente consumían leche de balde. Conclusiones: Los niveles de contaminación de la leche de vaca de consumo humano fueron altos, co - rrespondiendo casi exclusivamente a la leche de balde, además mientras más tiempo se exponen a factores contaminantes, mayor resultó su nivel de contaminación. La bacterias aisladas fueron todas patógenas del ser humano por vía alimentaría. Y el consumo de leche de baja calidad sanitaria, la de balde, se relaciona con el nivel de instrucción.
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/20646
Appears in Collections:Volumen 30 No. 3 (2012)

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