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Title: Prevalencia de dificultades alimentarias y su relación con el estado nutricional en niños de 1- 5 años en los subcentros urbanos del Ministerio de Salud Pública de Cuenca, en el período enero - junio del 2013.
Authors: Ochoa Segarra, Rómula Francisco
Alvarado Escudero, José David
Mosquera Izurieta, Jorge Esteban
metadata.dc.contributor.advisor: Huiracocha Tutivén, María de Lourdes
Keywords: FENOMENOS Y PROCESOS
FENOMENOS FISIOLOGICOS
NUTRICION
NECESIDADES NUTRICIONALES
ESTADO NUTRICIONAL
DIETA
CUENCA
Issue Date: 2014
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 87 p.
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: MED-1845
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
A good eating behavior and adequate nutritional status must be fully understood and linked to lifestyles, cultures, interaction between caregivers and children; alteration of one party affects the other, causing food difficulties. Objective: To determine the prevalence of feeding difficulties in children aged 1-5 years old, their relationship with malnutrition and other factors associated sub-centers in the Ministry of Public Health of Cuenca. Method and Materials: prevalence study conducted from January to June 2013, with a stratified probability sample, calculated at 6% frequency of feeding difficulties, 95% confidence interval, 3% error and 10% losses. (N = 14 294, n = 274). We interviewed caregivers of children on educational level, family type and with a validated food questionnaire identified difficulty, anthropometric measurements of children were taken to assess nutritional status. Conclusions: 33.3% have an inadequate nutritional status being the mother who cares for children 81.4% of cases. It was found that food difficulties are important risk factor for developing a poor nutritional status (p ˂ 0.05, OR: 38, CI 9-161) above underweight. An important protective factor for not submitting altered nutritional status of belonging to a nuclear family (OR: 0.32, 95% CI: 0.12 to 0.87). There was a statistical relationship between food difficulties and age group (p ˂ 0.05) and protective factor be between 12 and 24 months (RP0.42 CI 0.25 to 0.71). Instruction caregiver is a risk factor for having food difficulties. (p ˂ 0.05, RP 2.03, CI 1.23-3.44). KEYWORDS: PHENOMENA AND PROCESSES; PHYSIOLOGICAL PHENOMENA; NUTRITION PHYSIOLOGICAL PHENOMENA; NUTRITIONAL NEEDS; NUTRITIONAL STATUS; DIET; CUENCA-ECUADOR.
Description: 
Una buena conducta alimentaria y el estado nutricional adecuado deben ser entendidos integralmente y ligados a los estilos de vida, culturas, interacción entre cuidadores e hijos; la alteración de una de las partes afecta a las otras, ocasionando dificultades alimentarias. Objetivo: Determinar la prevalencia de dificultades alimentarias en niños y niñas de 1 a 5 años de edad, su relación con malnutrición y otros factores asociados en subcentros del Ministerio de Salud Pública de Cuenca. Método y Materiales: Estudio de prevalencia realizado de enero a junio de 2013, con una muestra probabilística estratificada, calculada con el 6% de frecuencia de dificultades alimentarias, el 95% de confianza, el 3% de error y el 10% de pérdidas. (N=14294, n=274). Se entrevistó a cuidadores de los niños, además se tomó las medidas antropométricas a los niños para evaluar estado nutricional. Conclusiones: El 33.3% tiene un estado nutricional inadecuado siendo la madre la que cuida los niños el 81.4% de casos. Se comprobó que las dificultades alimentarias son factor de riesgo importante para desarrollar un estado nutricional inadecuado (p˂0.05; RP: 38; IC: 9-161) sobretodo bajo peso. Un factor protector importante para no presentar alteración del estado nutricional es pertenecer a una familia no nuclear (RP: 0,32, IC95%: 0,12-0,87). Existe relación estadística entre dificultades alimentarias y grupo de edad (p˂0.05) y es factor protector estar entre 12 y 24 meses (RP0.42, IC 0.25-0.71). La instrucción del cuidador es un factor de riesgo para tener dificultades alimentarias. (p˂0,05; RP 2.03; IC 1.23-3.44). PALABRAS CLAVES: FENÓMENOS Y PROCESOS; FENÓMENOS FISIOLÓGICOS; FENÓMENOS FISIOLÓGICOS DE LA NUTRICIÓN; NECESIDADES NUTRICIONALES; ESTADO NUTRICIONAL; DIETA; CUENCA-ECUADOR.
metadata.dc.description.degree: 
Médico
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/20224
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