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Title: Evaluación de alternativas de control de Acanthoscelides obtectus (Say) en granos de Phaseolus vulgaris var. Canario en postcosecha
Authors: Velecela Guamán, Jennifer Pamela
Zumba Abad, Jazmín Azucena
metadata.dc.contributor.advisor: Larriva Coronel, Walter Iván
metadata.dc.ucuenca.correspondencia: jennifervelecela@gmail.com
jazminzumbaabad@gmail.com
metadata.dc.subject.other: Semillas
Keywords: Ingeniería Agronómica
Control de plagas
Extractos vegetales
Fréjol
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescoamplio: 31 Ciencias Agrarias
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescodetallado: 3103.04 Protección de los Cultivos
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescoespecifico: 3103 Agronomía
Issue Date: 20-Dec-2022
metadata.dc.format.extent: 59 páginas
Publisher: Universidad de Cuenca
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TAG;472
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
The bean is one of the crops of great importance in Ecuador since it constitutes an economic income for farmers. However, in the storage stage it is attacked by various insects, representing significant losses for farmers, with Acanthoscelides obtectus (Say) being the main pest during storage of beans. The control method is traditionally based on the application of chemical products such as aluminum phosphide, which is highly toxic to human health. Therefore, the research experimented with plant extracts as an alternative to control the pest. The investigation consisted of six treatments, each treatment with 5 repetitions; the repetitions were made up of 5 containers and each container had 20 weevil adults in 500 grams of Canario variety bean seed, the treatments consisted of hot extracts of black pepper (Piper nigrum), Eucalyptus (Eucalyptus globulus Labill), Neem (Azadirachta indica A) and Altamisa (Ambrosia arborescens Miller), a chemical product (aluminum phosphide) and control treatment, infested seed was used for the breeding stock, and implemented in the jars with each treatment, data collection was every 10 days by a period of 90 days, the variables analyzed were percentage of damaged grains, number of adults and costs per treatment. The extract of mugwort and black pepper showed the best results by not presenting any live weevil after 30 days, in the same way they presented the lowest percentage of damage to the seeds (1.43% mugwort and 1.64% black pepper)., as opposed to variable costs since the most feasible treatment is black pepper ($4.9). Therefore, the extract of mugwort and black pepper proved to be efficient in the control of Acanthoscelides obtectus (Say), as well as being economical and sustainable.
Description: 
El fréjol es uno de los cultivos de gran importancia en Ecuador ya que se constituye como un ingreso económico para los agricultores. Sin embargo, en la etapa de almacenado es atacado por diversos insectos representando pérdidas significativas para los agricultores, siendo Acanthoscelides obtectus (Say) la principal plaga durante el almacenamiento de fréjol. El método de control se basa tradicionalmente en la aplicación de productos químicos como fosfuro de aluminio, siendo altamente tóxico para la salud humana. Por lo que la investigación experimentó con extractos vegetales como una alternativa para el control de la plaga. La investigación constó de seis tratamientos, cada tratamiento con 5 repeticiones; las repeticiones estaban conformadas de 5 envases y cada envase tenía 20 adultos de gorgojo en 500 gramos de semilla de frejol variedad Canario, los tratamientos consistieron en extractos calientes de Pimienta negra (Piper nigrum), Eucalipto (Eucalyptus globulus Labill), Neem (Azadirachta indica A) y Altamisa (Ambrosia arborescens Miller), un producto químico (Fosfuro de aluminio) y tratamiento control, se empleó semilla infestada para el pie de cría, e implementó en los frascos con cada tratamiento, la toma de datos fue cada 10 días por un lapso de 90 días, las variables analizadas fueron porcentaje de granos dañados, número de adultos y costos por tratamiento. El extracto de altamisa y pimienta negra evidenciaron los mejores resultados al no presentar ningún gorgojo vivo a partir de los 30 días, de igual manera presentaron el menor porcentaje de daños en las semillas (1,43% altamisa y 1,64% pimienta negra), a diferencia de los costos variables ya que el tratamiento más factible es la pimienta negra ($4,9). Por lo que, el extracto de altamisa y pimienta negra demostraron ser eficientes en el control de Acanthoscelides obtectus, además de económico y sostenible.
metadata.dc.description.degree: 
Ingeniero Agrónomo
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/40576
Appears in Collections:Tesis de Pregrado

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