Logo Repositorio Institucional

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/34460
Title: 12th IFDC 2017 Special Issue – Seasonal variations in nutrient composition of plant-based foods produced at the Southern highlands of Ecuador
Other Titles: Número especial del 12 ° IFDC 2017: variaciones estacionales en la composición de nutrientes de los alimentos a base de plantas producidos en las tierras altas del sur de Ecuador
Authors: Ortiz Ulloa, Silvia Johana
Astudillo Rubio, Gabriela Cristina
Castro Arteaga, Evelyn Michelle
Castro Nube, Cecilia
Astudillo Astudillo, Sonia Cecilia
Donoso Moscoso, Silvana Patricia
metadata.dc.ucuenca.correspondencia: Ortiz Ulloa, Silvia Johana, johana.ortiz@ucuenca.edu.ec
Keywords: Ecuadorian highlands
Food analysis
Food composition
Macronutrients
Minerals
Plant-based foods
Seasonal variation
Seasonal variations
Issue Date: 2019
metadata.dc.ucuenca.embargoend: 11-Oct-2021
metadata.dc.ucuenca.volumen: Volumen 83
metadata.dc.source: Journal of Food Composition and Analysis
metadata.dc.identifier.doi: 10.1016/j.jfca.2019.103284
metadata.dc.type: ARTÍCULO
Abstract: 
Changes in environmental conditions may influence the biosynthesis of several food nutrients. This study aimed to compare macronutrient and mineral composition over several seasons in 25 fresh plant-based foods that are highly consumed and locally produced in the southern Ecuadorian highlands. Samples were collected during the rainy season (October 2015–March 2016) and dry season (April–September 2016) from main local markets and supermarkets. Analyses of composite samples were carried out in triplicate following AOAC methods, determining moisture by desiccation, ash by calcination, total fat by Weibull, total nitrogen by Kjeldahl, total carbohydrates by difference, phosphorus by colorimetry, and minerals (Na, K, Mg, Ca, Fe, Se, Cu and Zn) by atomic absorption spectroscopy. Overall, during the rainy season, significantly higher moisture content was observed (86.7 ± 9.0% vs. 85.9 ± 8.9%, p < 0.001), whereas fat (0.21 ± 0.21% vs. 0.31 ± 0.24%, p = 0.001), Fe (0.79±1.31 vs. 0.61 ± 0.98 mg/100 g, p < 0.001), Ca (50.4±68.0 vs. 23.0 ± 37.3 mg/100 g, p < 0.001), Mg (18.0 ± 11.4 vs. 15.2 ± 10.8 mg/100 g, p < 0.001) and Zn (0.35±0.69 vs. 0.2 ± 0.16 mg/100 g, p = 0.026 were significantly lower. This study demonstrates the influence of the season in the composition of vegetables cultivated in Ecuador. This factor, along with other sources of variability, should be defined, so as to be included in the quality assessments of representative food composition data. © 2019 Elsevier Inc.
Description: 
Los cambios en las condiciones ambientales pueden influir en la biosíntesis de varios nutrientes alimenticios. Este estudio tuvo como objetivo comparar la composición de macronutrientes y minerales durante varias temporadas en 25 alimentos frescos de origen vegetal que son altamente consumidos y producidos localmente en las tierras altas del sur de Ecuador. Las muestras se recolectaron durante la temporada de lluvias (octubre de 2015 a marzo de 2016) y la estación seca (abril a septiembre de 2016) de los principales mercados locales y supermercados. Los análisis de muestras compuestas se llevaron a cabo por triplicado siguiendo métodos AOAC, determinando la humedad por desecación, cenizas por calcinación, grasa total por Weibull, nitrógeno total por Kjeldahl, carbohidratos totales por diferencia, fósforo por colorimetría y minerales (Na, K, Mg, Ca, Fe, Se, Cu y Zn) por espectroscopía de absorción atómica. En general, durante la temporada de lluvias, se observó un contenido de humedad significativamente mayor (86.7 ± 9.0% vs. 85.9 ± 8.9%, p <0.001), mientras que la grasa (0.21 ± 0.21% vs. 0.31 ± 0.24%, p = 0.001), Fe (0.79 ± 1.31 vs. 0.61 ± 0.98 mg / 100 g, p <0.001), Ca (50.4 ± 68.0 vs. 23.0 ± 37.3 mg / 100 g, p <0.001), Mg (18.0 ± 11.4 vs. 15.2 ± 10.8 mg / 100 g, p <0.001) y Zn (0.35 ± 0.69 vs. 0.2 ± 0.16 mg / 100 g, p = 0.026 fueron significativamente menores. Este estudio demuestra la influencia de la temporada en la composición de las verduras cultivadas en Ecuador. Este factor , junto con otras fuentes de variabilidad, deben definirse para que se incluyan en las evaluaciones de calidad de los datos representativos de composición de alimentos. © 2019 Elsevier Inc.
URI: https://www.scopus.com/inward/record.uri?partnerID=HzOxMe3b&scp=85070906443&origin=inward
metadata.dc.ucuenca.urifuente: http://www.sciencedirect.com/science/journal/08891575
ISSN: 08891575
Appears in Collections:Artículos

Files in This Item:
File SizeFormat 
documento.pdf
  Until 2021-10-11
186.39 kBAdobe PDFView/Open Request a copy


This item is protected by original copyright



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Centro de Documentacion Regional "Juan Bautista Vázquez"

Biblioteca Campus Central Biblioteca Campus Salud Biblioteca Campus Yanuncay
Av. 12 de Abril y Calle Agustín Cueva, Telf: 4051000 Ext. 1311, 1312, 1313, 1314. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-21H00. Sábados: 08H00-12H00 Av. El Paraíso 3-52, detrás del Hospital Regional "Vicente Corral Moscoso", Telf: 4051000 Ext. 3144. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-19H00 Av. 12 de Octubre y Diego de Tapia, antiguo Colegio Orientalista, Telf: 4051000 Ext. 3535 2810706 Ext. 116. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H30-19H00