Logo Repositorio Institucional

Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/34303
Title: Blockchain and its potential applications in food supply chain management in Ecuador
Authors: Peña Ortega, Mario Patricio
Llivisaca Villazhañay, Juan Carlos
Siguenza Guzman, Lorena Catalina
metadata.dc.ucuenca.correspondencia: Siguenza Guzman, Lorena Catalina, lorena.siguenza@ucuenca.edu.ec
Keywords: Blockchain
Supply chain management
Literature review
Ecuador
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientofrascatiamplio: 2. Ingeniería y Tecnología
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientofrascatidetallado: 2.2.3 Sistemas de Automatización y Control
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientofrascatiespecifico: 2.2 Ingenierias Eléctrica, Electrónica e Información
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescoamplio: 06 - Información y Comunicación (TIC)
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescodetallado: 0612 - Base de Datos, Diseno y Administración de Redes
metadata.dc.ucuenca.areaconocimientounescoespecifico: 061 - Información y Comunicación (TIC)
Issue Date: 2020
metadata.dc.ucuenca.embargoend: 14-May-2050
metadata.dc.ucuenca.volumen: volumen 1066
metadata.dc.source: Advances in Intelligent Systems and Computing
metadata.dc.identifier.doi: 10.1007/978-3-030-32022-5_10
Publisher: Springer
metadata.dc.description.city: 
Quito
metadata.dc.type: ARTÍCULO DE CONFERENCIA
Abstract: 
In recent years, attention has been directed to the problem of food loss and waste. On the one hand, there is an increasing demand for higher quality fresh produce and products. On the other hand, studies suggest that at least one-third of food production is lost along its supply chain. The most crucial part is constituted by suppliers-retailers-consumers, since it presents the highest percentages of loss or waste. Several works in the literature suggest that the exchange of information is one of the most important means to reduce waste. Shared information can improve decisions regarding the quantity in supplier’s orders and vendor’s inventory allocation among retailers. Based on these needs, the Blockchain technology, developed in recent years to generate secure transactions on different sectors, has the characteristics of decentralization, information security, and reliability. If this technology can be applied as an underlying basis of a supply chain, it could improve exchanges of information and products among all parts of the system. In this context, the current article presents a systematic review on Blockchain in food supply chain management (FSCM) in Ecuador, its main contributions, and potential benefits. Findings indicate that Blockchain in FSCM is a recent research area whose importance is rapidly growing. However, little is known about Ecuadorian studies applying Blockchain. Additionally, no studies have reported the combination of Blockchain and Internet of Things technologies, one of the most prominent and complementary applications of Blockchain.
Description: 
En los últimos años, se ha dirigido la atención al problema de la pérdida y el desperdicio de alimentos. Por un lado, existe una creciente demanda de productos y productos frescos de mayor calidad. Por otro lado, los estudios sugieren que al menos un tercio de la producción de alimentos se pierde a lo largo de su cadena de suministro. La parte más crucial está constituida por proveedores-minoristas-consumidores, ya que presenta los porcentajes más altos de pérdida o desperdicio. Varios trabajos en la literatura sugieren que el intercambio de información es uno de los medios más importantes para reducir el desperdicio. La información compartida puede mejorar las decisiones con respecto a la cantidad en los pedidos del proveedor y la asignación de inventario del vendedor entre los minoristas. En base a estas necesidades, la tecnología Blockchain, desarrollada en los últimos años para generar transacciones seguras en diferentes sectores, tiene las características de descentralización, seguridad de la información y confiabilidad. Si esta tecnología se puede aplicar como base subyacente de una cadena de suministro, podría mejorar los intercambios de información y productos entre todas las partes del sistema. En este contexto, el artículo actual presenta una revisión sistemática sobre Blockchain en la gestión de la cadena de suministro de alimentos (FSCM) ) en Ecuador, sus principales aportes y posibles beneficios. Los resultados indican que Blockchain en FSCM es un área de investigación reciente cuya importancia está creciendo rápidamente. Sin embargo, se sabe poco sobre los estudios ecuatorianos que aplican Blockchain. Además, ningún estudio ha informado sobre la combinación de las tecnologías Blockchain e Internet de las cosas, una de las aplicaciones más destacadas y complementarias de Blockchain.
URI: https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0-85075692391&doi=10.1007%2f978-3-030-32022-5_10&partnerID=40&md5=3fad0f2ffbb5fd6d95e68bbbdc266a40
metadata.dc.ucuenca.urifuente: https://icaett-conferences.org/icaett2019
ISBN: 978-303032021-8
ISSN: 2194-5357
Appears in Collections:Artículos

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
documento.pdf
  Until 2050-05-14
document4.9 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


This item is protected by original copyright



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Centro de Documentacion Regional "Juan Bautista Vázquez"

Biblioteca Campus Central Biblioteca Campus Salud Biblioteca Campus Yanuncay
Av. 12 de Abril y Calle Agustín Cueva, Telf: 4051000 Ext. 1311, 1312, 1313, 1314. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-21H00. Sábados: 08H00-12H00 Av. El Paraíso 3-52, detrás del Hospital Regional "Vicente Corral Moscoso", Telf: 4051000 Ext. 3144. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H00-19H00 Av. 12 de Octubre y Diego de Tapia, antiguo Colegio Orientalista, Telf: 4051000 Ext. 3535 2810706 Ext. 116. Horario de atención: Lunes-Viernes: 07H30-19H00