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Title: Evaluación de la actividad inhibitoria de las enzimas A y B glucosidasa en frutos de la sierra sur ecuatoriana
Authors: Herrera Dutan, Edgar Vinicio
Poveda Tapia, Natali Estefanía
metadata.dc.contributor.advisor: Cazar Ramírez, María Elena
Keywords: Bioquímica
Malus Communis
Solanum Betaceum
Physalis Peruviana
Issue Date: 11-Nov-2018
metadata.dc.ucuenca.paginacion: 50 páginas
metadata.dc.description.city: 
Cuenca
Series/Report no.: TBQ;717
metadata.dc.type: bachelorThesis
Abstract: 
The present research is focused on the assessment of the inhibition capacity of aqueous extracts from Physalis peruviana, Malus communis and Solanum betaceum, on the enzymes α and β glucosidase The fruits under study were available in three Cuenca city markets. An "in vitro" assay of inhibition enzymatic activity was applied by means of the microdilution technique in 96-wells plates. In this assay, Physalis peruviana (uvilla) displayed the highest inhibitory activity towards the enzymes α and β glucosidase (65.70% and 68.89%, respectively). Solanum betaceum (tree tomato) presented medium inhibitory level (47.4% for α-glucosidase and 57.83% for β-glucosidase). Malus communis (apple) displayed a modest inhibitory activity towards α and β glucosidase (35.17% and 35.52%, respectively). Significant differences between the enzymatic activity of the fruits were evaluated, related to the place of commercialization, by means of a one-way Analysis of Variance. The fruits under study, gathered a three markets in Cuenca city, present similar enzymatic activity (p ≥ 0.05). The results obtained in this study highlight the potential of the fruits included as a source of bioactive inhibitors of α and β glucosidase. These findings might imply a further study as nutraceutical supplements for a healthy diet.
Description: 
Este estudio se enfocó en la evaluación de la actividad inhibitoria de las enzimas α y β glucosidasa sobre sustratos acuosos provenientes de los frutos de: Physalis peruviana, Malus communis y Solanum betaceum, comercializados en tres mercados de la ciudad de Cuenca. Para el efecto se aplicó un ensayo “in vitro” de inhibición de actividad enzimática, mediante la técnica de microdilución en placas de 96 pocillos. La evaluación de resultados permitió establecer que el extracto acuoso de Physalis peruviana (uvilla), inhibió la actividad de las enzimas en estudio en mayor porcentaje (65.70 % para α glucosidasa y 68.89 % para β glucosidasa). Solanum betaceum (tomate de árbol) presentó un nivel intermedio de acción inhibitoria, (47.4 % para α glucosidasa y 57.83 % para β glucosidasa). Malus communis (manzana) presentó la actividad inhibitoria más baja, (35.17 % para α glucosidasa y 35.52 % para β glucosidasa). Se evaluaron posibles diferencias entre la actividad enzimática de los frutos, en relación a sus lugares de expendio mediante un análisis de varianza de un factor. Este análisis evidenció que no existen diferencias significativas en la actividad enzimática de las especies estudiadas (p ≥ 0,05). Los resultados obtenidos en el presente estudio permiten señalar el potencial de los frutos en estudio por su actividad inhibitoria de las enzimas α y β glucosidasa. Estos hallazgos implicarían el desarrollo de estudios posteriores para su valoración como nutracéuticos, incluidos en una dieta saludable.
metadata.dc.description.degree: 
Bioquímico Farmacéutico
URI: http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/31214
Appears in Collections:Tesis de Pregrado

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