Title: | Factores familiares asociados al estado nutricional de niños/as, Subcentro de Salud La Victoria. Santa Rosa. 2016 |
Authors: | Fárez Villa, Mónica Lucia Lapo Díaz, Eleana Stefanía |
metadata.dc.contributor.advisor: | Cárdenas Guamán, Martha María |
metadata.dc.contributor.assessor: | Peñafiel Peñafiel, Marcia Beatriz |
Keywords: | Estado Nutricional Factores Asociados Niños Familia |
Issue Date: | 2017 |
metadata.dc.ucuenca.paginacion: | 79 páginas |
metadata.dc.description.city: | Cuenca |
Series/Report no.: | ENF;742 |
metadata.dc.type: | bachelorThesis |
Abstract: | Background: The family is the axis of growth and development of children, therefore factors related to it, such as socioeconomic situation, basic services, eating habits, etc .; influence the child's health status and nutritional status (1).
Objective: To determine family factors associated with the nutritional status of children, La Victoria Health Subcenter. Santa Rosa. 2016.
Methods: Observational, analytical and cross-sectional study. We worked with 181 children from 0 to 5 years old who attended the Subcentre La Victoria. Participants signed consent and informed consent. A survey was applied to the parents, for the evaluation of the nutritional status was taken weight and height, and cephalic perimeter to children under 2 years; a form prepared by the authors, the INEC socio-economic stratification survey and the FF-SIL Survey; these were analyzed using the SPSS program, association using the Chi2 and risk factors with the Odds-Ratio.
Results: The main nutritional problem found was overweight with 18.2% and obesity with 4.4%; 74.6% live in rural areas. The main work activity of the head of household is day laborer with 80% associated with a low socioeconomic condition with 57.7%. 11.7% of children whose mothers are knowledgeable about regular nutrition are of low height for age.
Conclusions: There is a high prevalence of overweight in the study population and also an important association between the mothers' knowledge about nutrition and the nutritional status of the children |
Description: | Antecedentes: La familia es el eje de crecimiento y desarrollo de los niños por lo cual los factores relacionados al mismo como situación socioeconómica, servicios básicos, hábitos alimentarios, etc ; influyen en la condición de salud y el estado nutricional de el niño (1).
Objetivo: Determinar los factores familiares asociados al estado nutricional de niños/as, Subcentro de Salud La Victoria. Santa Rosa. 2016.
Métodos: Estudio observacional, analítico y de corte transversal. Se trabajó con 181 niños/as de 0 a 5 años que acudieron al Subcentro La Victoria. Los participantes firmaron un consentimiento y asentimiento informado. Se aplicó una encuesta a los padres, para la evaluación del estado nutricional se tomó peso y talla, y perímetro cefálico a menores de 2 años; un formulario elaborado por las autoras, la encuesta de estratificación socioeconómica del INEC y la Encuesta FF-SIL; estos fueron analizados mediante el programa SPSS, la asociación mediante el Chi2 y los factores de riesgo con el Odds-Ratio.
Resultados: El principal problema nutricional que se encontró es el sobrepeso con 18,2 % y obesidad con 4,4%; el 74,6% vive en zonas rurales. La principal actividad laboral del jefe de familia es jornalero con 80% asociado con una condición socioeconómica baja con 57,7%. El 11,7% de los niños cuyas madres tienen conocimientos de nutrición regular presentan talla baja para la edad.
Conclusiones: Existe alta prevalencia de sobrepeso en la población de estudio y además asociación importante entre los conocimientos de las madres sobre nutrición y el estado nutricional de los niños |
metadata.dc.description.degree: | Licenciado en Enfermería |
URI: | http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/28052 |
Appears in Collections: | Tesis de Pregrado
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.