Title: | Alimentación de las mujeres gestantes que acuden a la área de prenatal consulta externa, Hospital Vicente Corral Moscoso, Cuenca 2004 |
Authors: | Altamirano Cárdenas, Ruth Ximena Alvarez, Ruth |
metadata.dc.contributor.advisor: | Pesántez Palacios, Lía Elena |
metadata.dc.contributor.assessor: | Iturralde Aguilar, María Augusta |
Keywords: | Nutricion Prenatal Mujeres Gestantes Cuenca Ecuador |
Issue Date: | 2005 |
metadata.dc.ucuenca.paginacion: | páginas |
metadata.dc.description.city: | Cuenca |
Series/Report no.: | ENF;251 |
metadata.dc.type: | bachelorThesis |
Abstract: | With the objective of describing the type of feeding consumed by pregnant women who go to the prenatal area of the External Consultation of Vicente Corral Moscoso Hospital, a descriptive study is performed, with a sample of a conventional type according to the mothers' request for Care with the doctor during a month of the year 2004 that constitute 100 pregnant mothers; The interview technique was applied with the open questions, with criteria of inclusion and exclusion. Conclusions: feeding the pregnant woman is the fundamental part for the birth of a healthy child, however the crisis that supports the country, has sharpened poverty and increased survival problems. The deficit of food, housing, education, health, etc. Affects more severely the most vulnerable sectors of the population, including pregnant women; The foods consumed by pregnant mothers are mainly carbohydrates (cheap foods) and easy to acquire. Unfortunately it says that it was observed that health personnel do not give more importance to food or diet that pregnant women should consume, so it was necessary to develop educational material that is easy to understand, with economic and nutritious diets |
Description: | Con el objetivo de describir el tipo de alimentación que consumen las mujeres gestantes que acuden al área de prenatal de Consulta Externa del Hospital Vicente Corral Moscoso, se realiza un estudio descriptivo, con una muestra de tipo convencional de acuerdo a la solicitud de las madres para atención con el médico realizado durante un mes del año 2004 que constituyen 100 madres embarazadas; se aplicó la técnica de la entrevista con preguntas abiertas, con criterios de inclusión y exclusión. Conclusiones: la alimentación en la mujer embarazda es la parte fundamental para el nacimiento de un niño saludable, sin embargo la crisis que soporta el país, ha agudizado la pobreza y aumentado los problemas de supervivencia. El déficit de la alimentación, vivienda, educación, salud, etc. afecta con mayor severidad a los ectores más vulnerables de la población, entre ellos las mujeres embarazadas; los alimentos que consumen las madres gestantes son mayoritariamente carbohidratos (alimentos baratos) y de ácil adquisición. Lamentablemente dice se pudo observar, que el personal de salud no presta mayor importancia a los alimentos o dieta que debe consumir las mujeres embarazadas, debido a ello se vio la necesidad de elaborar material educativo de fácil comprensión, con dietas económicas y nutritivas |
metadata.dc.description.degree: | Licenciado en Enfermería |
URI: | http://dspace.ucuenca.edu.ec/handle/123456789/26853 |
Appears in Collections: | Tesis de Pregrado
|
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.