Estado Nutricional Bajo Peso Sobrepeso Caries Dental Enfermedad Periodontal
Issue Date:
2016
metadata.dc.ucuenca.paginacion:
56 páginas
metadata.dc.description.city:
Cuenca
Series/Report no.:
ODON;584
metadata.dc.type:
bachelorThesis
Abstract:
Introduction: Nutrition is mainly the use of nutrients, keeping the homeostatic balance in a molecular and macrosystem level. . Evaluate the nutritional status allow us give high quality healthcare in the children and identify whom are in nutritional risk. The excessive consumption gets to an energetic unbalance, which can take to a nutritional disorder such as overweight, obesity and even underweight The correct feeding of children are important factors in all phases of development and systemic growth and development in dental eruption and maintenance of teeth. Dental caries, periodontal disease and dental malocclusion constitute one of the most prevalent diseases worldwide in school.
Materials and methods: the sample was 80, 7 years old boys and girls from Unidad Educativa Fe y Alegría, it preform a dental and medical exam to determinate the nutritional status and oral health. The data was analyzed with SPSS 20.0 IBM. Chicago, IL.
Results: the data showed that 48.7% of the kids is underweight, 97.5% had dental caries and malocclusions represent 95%. Aphthae oral and traumatic ulcers occurred in 1.2% of children each.
Conclusions: The data obtained in this study indicates that most of the children studied are underweight. The most common oral diseases found are dental caries, periodontal disease and malocclusion. To a lesser extent found aphthae oral and traumatic ulcers. No link between nutritional deficiency or excess with the most common oral diseases was established
Description:
Introducción: La nutrición es el aprovechamiento de los nutrientes, manteniendo el equilibrio homeostático del organismo a nivel molecular y macrosistémico. La valoración del estado nutricional proporciona una asistencia sanitaria de alta calidad en la edad infantil e identifica niños en situaciones de riesgo nutricional. El exceso de nutrientes conlleva un desequilibrio energético, provocando un trastorno nutricional como obesidad y bajo peso. La correcta alimentación de los niños es importante en el desarrollo y crecimiento sistémico así como en el desarrollo dentario, erupción y mantenimiento de las piezas dentales. La caries dental, enfermedad periodontal y maloclusiones dentarias constituyen las patologías de mayor prevalencia a nivel mundial en escolares.
Materiales y Métodos: La población estudiada fue de 80 niños de 7 años de la Unidad Educativa Fe y Alegría, se realizó un examen clínico odontológico y médico para determinar el estado nutricional y las condiciones bucodentales. Los datos recolectados fueron analizados con un software (SPSS22.0)
Resultados: El 48.7% de los niños tienen bajo peso, la caries dental se observó en el 97.5% de los niños, y las maloclusiones representan el 95%. Las úlceras traumáticas y aftas bucales representa el 1.2% de los niños cada una.
Conclusiones: Los datos indican que la mayoría de los niños tienen bajo peso. Las patologías bucodentales más frecuentes son caries dental, enfermedad periodontal y maloclusiones. En menor grado aftas bucales y ulceras traumáticas. No se estableció relación entre alteraciones nutricionales y patologías bucodentales más frecuentes
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